Takip Et
  • 28 Kasım 2023, Salı 11:53

Aydın’daki o rakamlar ürküttü

Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu’nun açıkladığı Aydın’da şiddete uğrayan kadınların sayısı dikkat çekerken, verdiği rakamlar ise korkuttu.

Aydın’ın Efeler İlçesi Hidayet Sayın Kültür Merkezi’nde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen panelde, Aydın’da şiddete uğrayan koruyucu tedbir alınan kadın sayıları da açıklandı.

Panelde konuşan Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu, “Bildiğiniz gibi 25 Kasım, tüm dünyada kadına yönelik şiddetin konuşulduğu ve şiddetle mücadelenin altının çizildiği önemli bir gün. Kadına yönelik şiddet, toplumsal hayatın farklı alanlarında kadınların yaşadığı ayrımcılığın en belirgin göstergelerinden birisidir. Kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar tüm dünya ülkelerinde ve ülkemizde değişik yöntem ve boyutlarda sürdürülmektedir. Ülkemizde kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesi ile çalışmalar çok geniş bir yelpazede kamu, sivil ve tüm tarafların kapsamlı işbirliği ve ortak çabalarıyla yürütülmektedir. Şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, cep telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne (KADES) ulaşabilmekte, 183 Sosyal Destek Hattı ile telefonları üzerinden de yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'nden yardım alabilmektedirler” dedi.

RAKAMLAR DİKKAT ÇEKTİ

İl Müdürü Kömürcüoğlu’nun Aydın’da kadına yönelik şiddet ile ilgili verdiği rakamlar dikkat çekti. Kömürcüoğlu, “Şiddet mağduru veya şiddete uğrama riski bulunan kişilere 6284 sayılı kanun hükümlerine uygun olarak gerekli değerlendirme, bilgilendirme, yönlendirme, kadın konukevlerine yerleştirme, izleme ve koordinasyon çalışmaları İl Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Bu kapsamda 2023 yılı ilk 9 ayında ŞÖNİM'den 2 bin 761 kadın rehberlik hizmeti almıştır. 436 kadın ise kadın konukevlerine yerleştirilmiştir. 2023 yılı ilk 9 ayda alınan tedbir kararları toplamda 5 bin 404 olup; 4 bin 376 kişiye Önleyici tedbir kararı, bin 28 Kişiye Koruyucu tedbir kararı verilmiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlanmakta, eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. 2023 Yılı ilk 9 ayında 84 Farklı Eğitimde 4 bin 76 katılımcıya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele temalı seminer yapılmıştır” ifadelerine yer verdi.

“2023 YILI 9 AYINDA TOPLAM 76 KARAR ALINMIŞ”

Şiddet uygulayan erkeklere yönelik çalışmalardan da söz eden İl Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu, son olarak şunları kaydetti:

“Aynı zamanda aile içi şiddet vakalarında şiddet mağdurlarının çoğunun kadın olması dolayısıyla kadınlara sunulan hizmetlerin sayısının ve niteliğinin arttırılmasının yanında şiddet uygulayan erkeklere yönelik de çeşitli hizmetlerin planlanması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ilimizde şiddet uygulayana yönelik muayene ve tedavi kuruluşundan randevu alınarak tedavi olmaları sağlanmaktadır. Şiddet uygulayana yönelik 'Alkol, uyuşturucu, uçucu veya uyarıcı madde kuruluşunda muayene veya tedavi olması' tedbiri kapsamında Aile mahkemeleri tarafından şiddet uygulayanlar hakkında 2023 yılı 9 ayında toplam 76 karar alınmış, komisyon tarafından 68 şiddet uygulayan görüşmeye davet edilmiştir. Bu kapsamda psikososyal destek sağlanarak şiddetin kaynağı tespit edilerek ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik ve yönlendirme yapılmaktadır. Şiddet uygulayana yönelik 6284 sayılı kanun kapsamında öfke kontrol tedbirleri kapsamında ilk 9 ayda 24 karar alınmıştır.” (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.