Takip Et

SON DAKİKA

“Sağlıkçıların hak ve menfaatlerini korumak için mücadele ediyoruz”

26 Mayıs 2022, Perşembe 11:05

     


tvDEN'de Gazeteci Mehmet Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı, Adem Sarıçoban oldu. Pandemi döneminde mağdur olan sağlık işçileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Sarıçoban, “Sağlıkçıların haklarını ve menfaatlerini korumak için mücadele ediyoruz” dedi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ile ilgili bilgi veren Sarıçoban, “Sendikamız TÜRKİŞ’e bağlı 1961 yılında Mustafa Başoğlu ve arkadaşları ile beraber kurulmuş, Türkiye’de sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin ilk sendikası. O dönemler çalışma süreleri 14 saat ve ne işçi ne de memur sayılmayan bir kitle var. Bir mücadele üzerine açılmış sendikamız ve onun üzerine de kurulmuş. Yani masada değil alanda kurulmuş bir sendikadan söz ediyoruz. Uzun zamandır Sağlık Bakanlığı, Aile Bakanlığı gibi Bakanlıklarda, son dönemde de 30 Üniversitede yetkili sendikayız. Sağlık ve Sosyal Hizmetler işçilerinin sendikasıyız. Biz genelde sağlık dediğimizde akıllar memur gelir. Fakat kamuda 400 bine yakın, özelde ise 700 binin üzerinde sağlık çalışanı var. Hepsinin sesi ve kulağıyız. Birçok özel hastane ile de örgütlüyüz, sözleşme yapıyoruz. Sağlıkçıların haklarını ve menfaatlerini korumak için mücadele ediyoruz. Şu anki Genel Başkanımız Hakan Toy. 19 şubemizde sürecimizi yürütüyoruz” dedi.

“ŞU ANDA BİR EKİP KURDUK”

Sarıçoban, “İzmir şubemize bağlı 6 il var. Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Uşak ve İzmir. Şube merkezimiz İzmir’de. 7 binin üzerinde üyemiz var. Daha önce Aydın’da şubemiz ve onlarca üyemiz vardı. Maalesef oradaki taşeronlaştırma ile beraber şubemiz kapanmak durumunda kaldı. İzmir’de Ege’nin en büyük 2 üniversitesi var. Dokuz Eylül ve Ege. İkisinde de yetkili sendikayız. Orada yaklaşık 3500-4000 civarı işçi var. Biz daha çok Aile Bakanlığına bağlı iş yerlerinde Huzurevlerinde, özellikle pandeminin en zor şartlarında görünmeyen kahramanlarımızın, 14-15 gün kapalı bir şekilde çalışanlarımızın da sendikasıyız. Yine Sağlık Bakanlığına bağlı iş yerlerinde de faaliyet yürütüyoruz. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nde de bir örgütlenme faaliyeti yürütüyoruz şu an. Şu anda bir ekip kurduk. Bu ekiple beraber de Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nde faaliyet yürütmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIK EKİP İŞİDİR”

Pandemi dönemi ile ilgili Sarıçoban, “Pandemi döneminde yitirdiğimiz sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm halkımıza baş sağlığı diliyorum. Biz de 2 İl Başkanımızı, 6 üyemizi bu sebeple yitirdik. Pandeminin o en zor şartlarında çalışan aslında görünmeyen, alkışladığımız kahramanlar doktorlar ve hemşireler ile beraber sağlık teknikleri, temizlik personeli, güvenlik personeli gibi işçiler de var. Hatta aynı görevi yapan hem işçi hemşire hem de memur hemşire var. Sağlık ekip işidir. Yani burada temizlik personeli olmadan da bu iş yürümez, güvenlik görevlisi olmadan da bu iş yürümez, hekim olmadan da yürümez. Biz kendimizi bu ekibin bir parçası olarak görüyoruz. Ama maalesef pandemide, Sayın Bakanımız süreci yürüttü, evet. Ama orada bir pandemi yardımı, ödemesi yapıldığında işçiler yok sayıldı, görülmedi. Pandemi sürecinde biz bu konuyla ilgili Bakanımıza birçok yazı yazdık, tv programları yaptık, basın açıklamaları yaptık. İzmir’de merkezi eylemler yaptık. ‘Burada çalışan sağlık işçileri de var. Lütfen onları da görün, ayrım yapmayın’ dedik. Covid, geldiği dönemde insanların rütbesine ya da işine bakmadı. Profesörsün, hemşiresin, güvenlik görevlisisin demedi. Tamamını etkiledi. Biz o dönem ‘Covid ayrım yapmadı, Sayın Bakanım siz de ayrım yapmayın’ dedik. Bunun üzerine diğer sendikanın İzmir temsilcisi suç duyurusunda bulundu. ‘Pandeminin kahramanı Sağlık Bakanımızı eleştiremezsiniz’ dedi. Bizim orada asli görevimiz temsil ettiğimiz kesimlerin haklarını savunmak ve sesi olmak. Mücadelemiz ve görüşmelerimiz hala devam ediyor. Hatta bununla ilgili kanun tekliflerimiz de var. Bu süreçte bütün siyasi partilerin Grup Başkanvekilleri ile görüşmeler yaptık ve hepsine anlattık. Herhangi bir ayrım yapmadan, hepsine ‘Sizin de ailelerinize bakan işçilerin sorunları var. Bunları çözün’ dedik. Birçok siyasi parti söz verdi. Ama maalesef yerine getirmedi” ifadelerini kullandı. (HAZEL BAYIK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler