Takip Et

/>

SON DAKİKA

“Bir duvar resminin insana ne gibi bir zararı olabilir?”

20 Nisan 2022, Çarşamba 11:27

     


Aydın’daki birçok mekânda çizdiği resimlerde imzası bulunan M. Akın Öztunç, geçtiğimiz günlerde talihsiz bir olay ile karşı karşıya kaldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Aydın’ın gözde kafe ve restoranlarının duvarlarına çizdiği çizimler ile adından sıklıkla söz ettiren Öztunç, haftalar süren ve büyük emek isteyen çalışmasının üzerinin sprey boya ile karalanması sonucu şoka uğradı.

Aydın’ın çok bilinen kafelerinden biri olan mekanda, işletmecinin mülk sahibi ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu mekandan çıkarken yaptığı bu talihsiz olaya sosyal medyada büyük tepki gösterildi. Duvardaki resimlerin son hallerini görenler şoka uğradı.

Olay ile ilgili Öztunç, “Ben yaklaşık 9 yıldır Aydın’da yaşıyorum. ADÜ Resim Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Yaklaşık 1 dönem okullarda resim öğretmenliği yaptım. Ben zaten bu işi yapıyordum, duvar sanatları ile ilgileniyordum. Uzun zaman önce de bir mekanda yaptığım iş vardı. Sonrasında işletmeci ile mülk sahibi arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu işletmeci mekandan çıkmak durumunda kalıyor. Zaten çalışmamın bu hale getirildiğini de mülk sahibi tarafından öğrendim. ’Akın Bey, siz bir resim yapmışsınız, imzanızı görüp size ulaştık. Bizim durum ile ilgili bir alakamız yok, işletmeci böyle bırakıp gitmiş’ dediler. Ki zaten yalnızca resimler değil işletmeye gidince oranın halini de gördüm. Yerlere salçalar sürülmüş, taşlar sökülmüş. Mekandan çıkarken de herhalde resimler mülk sahibine kalmasın diye böyle bir şey yapmışlar. Bence bu çok kötü bir şey. Ne denebilir hiç bilmiyorum. Beni arayıp ‘Biz bu mekandan çıkacağız, gel resmi sil’ demelerini beklerdim. Öyle bir durumda beyaz boya alıp silerdim. Zaten mülk sahibi o resimleri kullanmayacaktı. Benim gerçekten uğraştığım ve değer verdiğim bir işti. Sonuçta bir eser, haftalarca emek verilmiş bir çalışma. Elbette bir işletmeci mekandan çıkarken oradaki çalışma silinir. Fakat burada yapılan şeyin saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Sprey boya alıp, üzerine tuhaf şeyler yazıp, deforme etmek çok kötü bir olay. 10-15 yıldır resim yapıyorum, birçok resmim silindi. Fakat bu şekilde değil. Rahatsızlık duyduğum nokta da tam olarak bu. Duvarı boyamaları mı gerekiyordu? Zaten ülkemizde sanata yeteri kadar saygı durulmuyor. Sanatın ve restorasyonun geldiği noktalar belli. Bir duvar resminin insana ne gibi bir zararı olabilir? İnsanlarımız sürekli kötü şeyler gördüğü için, iyi bir şey görünce onu bozmak, zarar vermek ya da çalışmama yapıldığı gibi üstüne sprey boyayla isimlerini yazmak istiyorlar. Fakat bu durum üretmemize ve yeni resimler yapmamıza engel değil. Renklendirmeye ve ölü duvarlara hayat vermeye devam edeceğiz” dedi. (NİSA KIZILKAYA) 







 
Son Eklenen Haberler