
Aydın sokaklarında vatandaşlarla sohbet ettik, onlara biraz düşündüren biraz da gülümseten sorular yönelttik.
Halk arasında sıkça duyulan bir söylenti vardı gündemimizde: "Türkiye’de erkekler, eşlerini berberlerinden daha sık değiştiriyor"
Bu ilginç söylentiye yönelik olarak Aydın sokaklarında yapılan röportajda vatandaşlara iki soru sorduk: “Berberinizi sık değiştirir misiniz?” ve “Berberinizi mi değiştirirsiniz, eşinizi mi?” Aldığımız yanıtlar hem anlamlıydı hem de içten.
Röportajlara katılanların çoğunluğu berberine yıllardır sadık olduğunu belirtirken, “Eş mi değişir, berber mi” sorusuna ise neredeyse oy birliğiyle "Berber değişir, eş değişmez" cevabı verildi.
BERBERLER SADIK MÜŞTERİLERİNİ KAYBETMİYOR
Görüştüğümüz pek çok vatandaş yıllardır aynı berbere gittiğini söyledi.
Berberini sık değiştirmediğini belirten bir vatandaş, “15 yıldır aynı berberdeyim” derken, bir diğeri “Tam 17 yıldır aynı berbere gidiyorum” diyerek berberine olan bağlılığını ortaya koydu. Bir başka vatandaş ise, “Benim berberim Sultanhisar’da, yaklaşık 14 senedir aynı kişiden tıraş oluyorum” dedi. Konuştuğumuz diğer vatandaşlardan da 6, 10, 12, yıldır aynı berbere gittiğini söyleyenler vardı.
Hatta bazıları berberine o kadar alışmış ki, “O tıraş ederken huyumu, suyumu bilir” diyenler bile vardı. Yani berber, birçok kişi için sadece saç-sakal tıraşı yapan biri değil; neredeyse bir sırdaş, bir dost.
"EŞ DEĞİŞMEZ, HAYAT ARKADAŞIDIR"
Asıl soru geldiğinde ise neredeyse herkes aynı çizgide buluştu:
“Berber değişir ama eş değişmez”
Bir vatandaş, “İnsan hayat arkadaşını değiştirir mi, öyle şey olur mu?” derken;
başka biri daha da duygusal konuştu: “Ben evleneli 44 yıl oldu. Ben eşime bağlıyım. Hanım hasta olacağına ben olayım. Allah onu bana bağışladı” diyerek eşine duyduğu sevgiyi dile getirdi.
Röportaj sırasında en çok tebessüm ettiren yorumlardan biri şuydu: “Eğer berberi değiştirirsen nafaka ödemezsin ama eş değişirse nafaka ödersin, hayatın kayar!”
Yaşlı bir amcanın yorumu da dikkat çekiciydi: “Şimdi özgürlüğe kavuşan kadınlar kocasının kahrını çekmek istemiyor. Onun için ayrılıklar çok oluyor. Ben hanımı değiştirmem, o giderse benim hayatım biter” dedi.
Henüz evli olmadığını belirten genç bir vatandaş, “Eşlerini hiç değiştirmesinler, değerini bilsinler. Belki evli olmadığım için böyle düşünüyorum ama bence eş daha değerli” şeklinde konuştu.
“MEDYAYA KANIYORUZ”
Berberini 15 yıldır değiştirmediğini belirten bir vatandaş ise konuyu medyaya bağladı: “Medyaya bağlıyorum. Sürekli pembe tablolar çiziliyor. O yüzden kandırılıyoruz gibi geliyor. Bu yüzden böyle söylentiler çıkıyor. Mesele bundan ibaret” dedi.
Bir başka vatandaş ise konuyu kişiliğe bağladı: “Berberini değiştirmeyen, eşini de kolay kolay değiştirmez. Bu iş karakter meselesi” şeklinde konuştu.
“BERBER DEĞİŞİR AMA EŞ DEĞİŞMEZ” ORTAK GÖRÜŞ OLDU
Röportajda konuşan neredeyse tüm vatandaşlar “Berber değişir ama eş değişmez” diyerek geleneksel aile yapısına olan bağlılıklarını vurguladı. Bazı vatandaşlar için berberin bile vazgeçilmez olduğunu ifade etse de, eşin yeri kimse için değiştirilemeyecek kadar kıymetliydi. (SELİNAY MUTLU))
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.