Takip Et

SON DAKİKA

“Bu şehrin daha iyi yerlere gelmesi için çok çaba sarf ettim”

13 Mayıs 2022, Cuma 12:26

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Eski Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi akademisyen Hüseyin Aksu oldu. AYKONUT projesini ve şehrin kentsel dönüşüm durumunu değerlendiren Aksu, “Bu şehrin daha iyi yerlere gelmesi için çok çaba sarf ettim” dedi.

“GİTTİKÇE KÖTÜLEŞİYOR, KÖYLEŞİYOR, GECEKONDULAŞIYOR”

Aksu, “Ben Aydın’a 1978 yılında geldim. Geldikten sonra bir sükûtu hayale uğradım. Aydın’ı ilk gören vatandaşlar ‘Menderes’in memleketi hep ihmal edilmiş, köy gibi. Biz böyle bir şey beklemiyorduk, Aydın deyince aklımıza çok güzel ve modern bir şehir geliyordu’ diyorlar. Ben de gelince bir sükûtu hayale uğradım. O gün bugündür de bu şehrin daha iyi yerlere gelmesi için çok çaba sarf ettim. 80’li yıllarda Sayın Turgut Özal’ın desteğiyle Toplu Konuk İdaresi’ni kurduğumuz için, Aydın’daki ilk kentsel dönüşüm projesi olan AYKO’yu kurduk. Büyük meşakkatlerle tamamladık. Belediye Başkanlığından önceki dönemde bir seri kentsel operasyona imza attım. Dolayısıyla Aydın’ın şu yakın tarihinde 1980’li yılların başından itibaren ilgi alanım hep bu şehrin üzerinde oldu. Çok da güzel işler başardık. Bunların içerisinde Belediye Başkanlığı dönemimde dönüştürmem gereken o kadar çok yer vardı ki, Aydın’ın hemen hemen yüzde 80’ini yeni baştan düzenlemek, dönüştürmek zorunda kaldık. Örneğin eski mezbaha çevresi gecekondular ile çevriliydi, tapuları yoktu. Önce tapularını çıkarttık, sonra modern bir mahalleye çevirdik. Şimdi orada lüks rezidanslar hakim. Çok güzel bir alan haline dönüştü. Bunların hiçbiri el atmadığınız zaman değişmiyor, gittikçe kötüleşiyor, köyleşiyor, gecekondulaşıyor. Dolayısıyla AYKONUT projesi bizim Aydın’ı toparlamak için başlattığımız 1996 yılında Belediye Meclisi’nin aldığı kararla hazırladığımız çok kapsamlı bir projedir. AYKONUT’un sadece bir ayağı Torlak bölgesidir. AYKONUT’un sadece Torlak değil, diğer ayakları da hep sabote edildi. Ben görevden ayrıldıktan sonra AYKONUT yok sayıldı, hedeflediği kentsel dönüşümler yarım bırakıldı” dedi.

“ÖZLEM ÇERÇİOĞLU’NA GÖZÜNÜZ YİYOR MU, VAR MISINIZ DİYE DE SORUYORUM”

Torlak için çözümleri dile getiren Aksu, “Yapılacak olan çözümler son derece kolay. 20 yıldır yapılan bunca ihanete rağmen bu projeyi devam ettirmeyerek, Belediye’den kopartan, vatandaşın aleyhine bir hale getiren, bizim üzerimize vatandaşı salmalarına rağmen çözüm kolay. Mal sahiplerine arsalarını geri verin, biz bu vatandaşlar yerine hepsini değerlendirtiriz. Müteahhitler var, kat karşılığı değerlendirtiriz. Böylelikle herkes zengin olur. Para pul ya da yetki, unvan istemiyorum. Projeyi bana verin, iki yıl içerisinde 1998 yılında Belediye Başkanı olarak imza attığım bütün sözleşmelerin dairelerini hak sahiplerine dağıtayım. Bu kadar basit. Özlem Çerçioğlu’na gözünüz yiyor mu, var mısınız diye de soruyorum. İki senede 20 senedir bekleyen Torlak mağdurlarının bütün dertlerini kökünden çözelim” diye konuştu.

“HERKESİ MAĞDUR EDEN BİR TEMPOYA GİRDİLER”

AYKONUT projesinin bütünü ile ilgili Aksu, “Torlak projesi AYKONUT’un bir parçasıydı. AYKONUT, 90’lı yıllardan 2009 yılına kadar Aydın kentinin kentsel dönüşümünün tamamlanması için hazırlanan bir projeydi. AYKONUT, sadece Güzelhisar Torlak projesinden ibaret değildir. 98’de başlayan büyük kentsel dönüşüm projesinin kapsamı tüm Aydın’ı içerisine almaktadır. Proje iki etaplı olarak planlanmıştır. 1999-2004 yıllarında birinci etapta Torlak dahil, 8 adet sitede 2500 konut planlanmıştır. 2004-2009 yıllarında ikinci etapta ise toplam 5 bin konutun dönüştürülmesi sağlanması hedeflenmiştir. Ben ilk etabın yarısına kadar görev başındaydım. Biz 2 sene içesinde Mimar Sinan’da 20 konutu bitirip AYKONUT sahiplerine teslim ettik. Ama teslim ettiğimiz yapıların tapularını vermeyerek, kooperatifi Belediye’den kopartarak bu teslim ettiklerimizi de mağdur ettiler. Yani yalnızca Torlak’dakileri değil. Bitirp 199 yılında teslim ettiğimiz yapıların tapularını vermeyip aidat verin diyorlar. ‘Bizim evimiz teslim edildi, biz evin bedelini ödedik’ diyenlere, ‘Yok biz hesap yaptık daha ödeyeceksiniz’ diyorlar. Böylece herkesi mağdur eden bir tempoya girdiler” ifadelerini kullandı.

“BEN ONLARA HAKKIMI HEP HELAL ETTİM”

Aksu, “Aydın için 1980 yılından itibaren başlattığım gelişim ve dönüşüm projeleri, 80’li ve 90’lı yıllarda çok başarılı sonuçlar almıştır. Bu süreçte Aydın kentimize bizzat projelerinden şantiyesine kadar planladığım ve inşa ettiğim 2000 konut bulunmakta. Ancak 2002 yılında Aydın kentini Büyükşehir yaparak büyük projelerin önünü açmak için ayrıldığım belediye başkanlığı görevimden sonra göreve gelen İlhami Ortekin ve Özlem Çerçioğlu, adeta bir kan davası gibi projelerimi yıkmak, yok etmek ve başlattığım girişimleri sabote ederek yapılmasını engellemek yolunda yarıştılar. Daha da kötüsü, bu yaptıkları ihanetin bedelini bana ödetmeye çalıştılar. Kamuoyu yarattılar. Yok edilen, yıkılan veya mağdurlar yaratarak sabote edilen tüm bu projelerin yapılması, bu kentin Türkiye’deki en modern ve en güzel yaşanabilir kenti olması için yola çıktığım bu hizmet yarışı bu nedenle yarım bıraktırıldı. Benim bu mücadeleyi bırakmam mümkün değil. Bu kente kötülük yapanlar birer birer hak ettiklerini buldular ve bulacaklar. Ben onlara hakkımı hep helal ettim. Ben sonuca gitmenin peşinde olacağım. Yapılan çirkinlikleri ve haksızlıkları değil, işin çözülmesini konuşacağım ve mücadele edeceğim. Eğer bana yetki verilirse AYKONUT projesini ve Torlak projesini en geç iki yılda tam olarak bitirip tüm mağdurların sorunlarını çözebileceğimi bir kez daha Özlem Çerçioğlu’na duyuruyorum. Yaptığı bunca hataya rağmen ben Özlem Çerçioğlu’na hakkımı helal ediyorum ve cevabı ne olursa olsun onu Allah’a havale ediyorum. Onların yaptıklarını ben de onlara yapsam, kavga olur. Vatandaşın beklentisi kavga değil” dedi. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler