Aydın’ın Yenipazar ilçesinde öğrencilere okul güvenliği, su verimliliği, gıda güvenilirliği ve okuryazarlığı konularında bilgilendirme semineri düzenlendi.
Yenipazar ve Sultanhisar İlçe Tarım Müdürlükleri, ADÜ Atça MYO, Yenipazar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yenipazar Orman İşletme Şefliği tarafından Aydın Büyük Şehir Belediyesi Yenipazar Atatürk Kültür Merkezi ve Yenipazar Anadolu Lisesinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için düzenlenen seminerde son yıllarda büyük önem kazanan su verimliliği, okullarda güvenlik ve gıda güvenilirliği ve okuryazarlığı ele alındı. Yenipazar İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayşe Acar, Yenipazar Tarım ve Orman İlçe Tarım Müdürü Erkan Kasırga’nın katıldığı, Sultanhisar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nde Görevli Gıda Yüksek Mühendisi Gizem Suna Avcı, Yenipazar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nihal Aydın ile ADÜ Atça MYO Halkla İlişkiler Tanıtım Programı Royal Ajans Grubu Öğrencileri Mehmet Özdemir, Neslihan Rençber, Edanur Mavibaş, Cem Salgın, Metehan Akil, Hafize Gökbel, Güler Güçer ve Sudenaz Yardımoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı seminerde öğrenciler bilgilendirildi.
“Okullarda güvenlik kültürü”
Yenipazar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nihal Aydın, 04-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında güvenlik kültürü, gıda güvenliği, gıda okur yazarlığı ve su verimliliği konularını işlediklerini ifade ederek, “Ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arası "İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası" olarak kutlanmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği doğrudan insan sağlığı ve hayatı ile ilgilidir ve hiçbir şey insandan daha değerli değildir. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalıklarının yüzde 100'ü önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok kayıp yaşanmaktadır. Çalışma hayatının en önemli konularından biri olan İş Sağlığı ve Güvenliği konusu tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu ortak bir sorundur. Okul ve kurumlarımızda çalışandan ve çalışma şartlarından kaynaklanan riskleri en aza indirmek, gerekli iyileştirmeleri yapmak ve güvenli çalışma şartlarını sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Müdürlüğümüz İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) tarafından yürütülen faaliyetlerle okul ve kurumlarımızın daha güvenli, sağlıklı, hijyenik ve yaşanılabilir bir ortam olması hedeflenmektedir” dedi.
“Gıda Okuryazarlığı ve Etiket Okuma Eğitimi”
Gıda Güvenilirliği ve Gıda Okuryazarlığı konularında bilgilendirme yapan Sultanhisar Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nde Görevli Gıda Yüksek Mühendisi Gizem Suna Avcı da, Güvenilir gıda nedir, gıda ve besin okuryazarlığı, etiket, gıda okuryazarlığı neden önemli, satılan her gıdada etiket olmalı mı, taklit ve tağşiş, etikette nelere dikkat etmeliyiz ile son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi nedir konularında bilgi verdi.
“Suyun canlılar için önemi ve doğru su kullanımı”
ADÜ Atça MYO Halkla İlişkiler Tanıtım Programı Öğrencileri Mehmet Özdemir ve Sudenaz Yardımoğlu, su verimliliği ile ilgili yaptıkları konuşmada: “Kuraklık ve gereksiz su kullanımı konusunda dikkat çekmek, önlemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla su verimliliği konusunda İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasında Gıda Okur Yazarlık Seminerinde Aydın Büyük Şehir Belediyesi Yenipazar Atatürk Kültür Merkezi ve Yenipazar Anadolu lisesinde sunum gerçekleştirdik. Sunumumuzda; suyun canlılar için önemi, su kullanımının nasıl yapılması gerektiği, dünya ve ülkemiz çapında suyun ne kadar ve nasıl kullanıldığı, su ayak izi ve su kullanımında yeterlilik kavramlarına değindik. Öğrencilere, suyun ve doğanın önemini anlatmak için birer adet çam fidanı hediye ettik. Biz öğrencilere can suyu olurken onlarda çam fidanlarına can suyu olsun istedik” dediler.
Seminerin ardından öğrencilere çam fidanları dağıtıldı. (İHA)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.