Takip Et

Kebaptan daha fazlası…

19 Mayıs 2022, Perşembe 12:45

     


Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmalarının ikinci durağı Adana oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Sarıçam Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen programın açılışı Sarıçam Belediyesi Toplantı Salonunda yapıldı.

Açılış toplantısına Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Kurucu Başkanı ve Türk İnternet Medya Birliği Kuruluş Komitesi Başkanı Nizamettin Bilici, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sanem Arıkan, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcısı Lütfi Doğan, Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Aslan ve Kültür Sanat muhabirleri katılım sağladı.

Açılış konuşmasını yapan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Ülkenin değerlerini kamuoyuna tanıtmak adına derneğin sayısız etkinlikler gerçekleştirdiğini ve gerçekleştirmeye de devam ettiğini belirterek projenin amacından bahsetti.

Gökdemir: “Bu projede amacımız, keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve kültürel değerlerimizi kültür-sanat muhabirleri vasıtasıyla kamuoyuna anlatmak. Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığının önemle üzerinde durduğu iç turizmin hareketlenmesine de katkı sağlamaktadır. Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen meslektaşlarımızın gezip gördükleri tarihi ve kültürel değerleri anlatarak okuyucularına ayna tutuyor. İnsanlarda merak uyandırıyoruz” dedi.

Adana’nın tarih, turizm ve kültür açısından önemini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sanem Arıkan, “Adana’nın 6 bin yıla dayanan bir tarihi var. Önemli tarihi eserlere sahip. Kültür ve turizmin de başkenti. 10’dan fazla medeniyetin beşiği… Hititler’den günümüzde kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir kent” şeklinde konuştu.

Adana’nın kültür ve turizm potansiyelinden bahseden Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, “Adana’ya festivaller, fuarlar kenti de diyebiliriz. Adana birçok ulusal ve uluslararası fuar organizasyonlarının da yapıldığı bir kent. Bu anlamda kültür ve turizm açısından güçlü yönlerimiz var" şeklinde konuştu.

Sarıçam’ın kültür, sanat ve sportif etkinlikleriyle önemli bir kent olduğunun altını çizen Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcısı Lütfi Doğan, “Sarıçam, tüm kültürel ve sportif etkinliklerin bulunduğu bir ilçe. Diğer yandan doğası, tabiatı, gölü, yemek zenginliğiyle öne çıkan ve değer kazanan da bir ilçe” ifadelerini kullandı.

Sarıçam’ın önemli Organize Sanayi Bölgeleri’ni bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Aslan, “Sarıçam, gelişmekte olan bir ilçe. İlçede Organize Sanayi Bölgeleri, istihdam açısından önemli. OSB’lerle ortaklaşa çalışmalarımızla 6 binden fazla gencimize iş imkânı yaratılıyor” diye konuştu.

Adana Müzesi, Türkiye’nin en eski on müzesinden biri

Programın açılışının ardından birçok ilden Adana’ya gelen basın mensupları, kentin önemli tarihi bölgelerinden olan Adana Müzesi, Yağ Cami, Kazancılar Çarşısı, Ulucami, Kız Lisesi, Taşköprü, Varda Köprüsü, Kapıkaya Kanyonu gibi kentin önemli tarihi ve kültürel yerlerini gezdi. İki gün boyunca kenti tanıyan basın mensuplarının ilk durağı Adana Müzesi oldu.

1906 yılında Ermeni bir aile tarafından yapılan Mensucat (iplik) Fabrikası olan, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924 yılında kurulan Adana Müzesi, Türkiye'nin en eski on müzesinden biri unvanını taşıyor.

“Bölge müzesi” özelliğine de sahip olan Adana müzesi, bu özelliğiyle çevre bölgeler Mersin, Antep, Maraş’tan gelen eserleri de bünyesinde barındırıyor. Müze, önemli (tek, benzersiz) eserlere de ev sahipliği yapıyor.

Kiliseden camiye çevrilen, Yağ Cami…

Kentin tarihi yapılarından olan Yağ Cami ise, Saint Jacque adına yapılan bir Haçlı Kilisesi iken, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevriliyor. Adını, bir zamanlar önünde oluşan yağ kuyruğundan alan cami, kapısında sadece dikkatli gözlerin görebileceği baykuş motifiyle de ilgi çekiyor.

Türkiye’nin en yüksek saat kulesi

Adana’nın tarihi çarşılarından biri olan Kazancılar Çarşısı ise, bugün unutulmaya yüz tutan ancak mesleklerini ustalıkla sürdürmeye devam eden zanaatkârları ağırlıyor. Çarşı içerisinde bakır işleyen, kundura dokuyan, terzilik yapan birçok zanaatkar bulunuyor. Kentin önemli noktasında yer alan Büyük Saat Kulesi’nin yapımına ise, 1881 yılında Vali Ziya Paşa tarafından başlanıyor. Saat, bir yıl sonra Vali Abidin Paşa tarafından tamamlanıyor. Saat, 32 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en yüksek saat kulesi olarak adlandırılıyor.

Dünyaca üne sahip, Varda Köprüsü…

Karaisalı İlçesi’nde yer alan Varda Köprüsü ise, kentin önemli ticaret noktalarından birini oluşturuyor. Yöre halkı tarafından “Koca Köprü” olarak da adlandırılan Tarihi Varda Köprüsü, Osmanlı Hükümdarı 2. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kasier Wilhem tarafından imzalanan sözleşme ile İstanbul- Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlamak üzere Almanlar tarafından inşa ediliyor. Uzunluğu 172 metre olan köprünün yüksekliği ise 99 metre… Köprü günümüzde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri. Bazı özel firmalar, turistleri bölgeye trenlerle getirerek, tarihi ve kültürel dokuyu yaşatıyor. Dünya çapında da üne sahip olan Varda Köprüsü, 2012 yılında yayınlanan James Bond serisinin Skyfall filminin açılış sahnesinde de kullanıldı. (BHA) 







 
Son Eklenen Haberler