• 1 Haziran 2026, Pazartesi 15:53

Başkan Arıcı’dan meclis üyelerine tek tek yanıt

Koçarlı Belediyesi’nde belediye ve belediyeye bağlı şirketlerin borç durumu, kaçak yapı işlemleri ve personel alımlarına ilişkin verilen yazılı soru önergelerine cevap geldi. Belediye Meclisi’ne sunulan yanıtlarda hem borç kalemleri hem de son dönemde yapılan işlemler dikkat çekti.

Koçarlı Belediye Meclisi üyeleri tarafından verilen yazılı soru önergelerinde belediyenin güncel borç durumu, SGK ve vergi borçları, banka kredileri, piyasaya olan borçları, belediye şirketlerinin mali yükümlülükleri, personel alımları ve kaçak yapı işlemleri soruldu.

BELEDİYENİN BORCU KALEM KALEM AÇIKLANDI 

Koçarlı Belediyesi tarafından verilen yanıta göre, 18 Mayıs 2026 tarihi itibarıyla belediyeye ait SGK borcunun 11 milyon 235 bin 9 TL, vergi borcunun ise 2 milyon 512 bin 40 TL olduğu belirtildi.

Belediyenin banka kredisi borcunun 22 milyon 511 bin 249 TL olduğu, piyasaya borçlarının ise 17 milyon 165 bin 469 TL seviyesinde bulunduğu ifade edildi.

Belediyeye bağlı Personel Şirketi’nin SGK borcunun 121 milyon 929 bin 417 TL, vergi borcunun 13 milyon 403 bin 775 TL, piyasaya borcunun ise 639 bin 445 TL olduğu kaydedildi.

Menderes Şirketi’ne ait borç kalemlerinde ise SGK borcu 7 milyon 573 bin 17 TL, vergi borcu 40 bin 786 TL, piyasaya borçlar ise 6 milyon 403 bin 843 TL olarak açıklandı.

Şirketlere ait kredi borcu bulunmadığı bildirildi

Verilen yanıtta, belediyenin banka kredi borcunun toplam 28 milyon 179 bin 886 TL olduğu belirtildi. Bu borcun 1 milyon 181 bin 474 TL’sinin İller Bankası’na, 26 milyon 998 bin 412 TL’sinin ise özel bankalara olduğu ifade edildi.

Belediyeye bağlı şirketlere ait kredi borcu bulunmadığı bildirildi.

Borçların yapılandırılması ve ödeme takvimiyle ilgili soruya ise yeni çıkması beklenen yapılandırma düzenlemesinin beklendiği yönünde cevap verildi.

KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ 154 MÜHÜRLEME, 135 YIKIM KARARI 

Meclis üyelerinin kaçak yapılarla ilgili sorularına verilen yanıtlarda da önemli rakamlar yer aldı.

CİMER, vatandaş dilekçeleri ve resmi kurum yazıları kapsamında yapılan başvuruların mahallelere göre dağılımı paylaşıldı. Belediye teknik personelinin yaptığı incelemelerde şu ana kadar 59 adet dosyada işlem görüldüğü belirtildi.

Yapılan denetimler sonucunda 154 yapının mühürlendiği, yine 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında 154 yapı hakkında para cezası uygulandığı açıklandı. Toplam para cezasının 15 milyon 932 bin TL olduğu, tahsil edilen ceza tutarının ise 6 milyon 235 bin TL olduğu bildirildi.

Şikâyet konusu yapılardan 135’i hakkında yıkım kararı alındığı ifade edildi.

Yanıtlarda, yıkım kararı alınan yapılardan bir kısmının yasal süresi içerisinde yıkıldığı, ancak 99 yapının yıkımının henüz gerçekleştirilmediği belirtildi. Gerekçe olarak ise ekipman ve teknik imkânların yeterli seviyede olmadığı, yıkım işlemlerinin sağlıklı, güvenli ve mevzuata uygun yapılabilmesi için ihale hazırlıklarının sürdüğü kaydedildi.

PERSONEL SAYISI 171'E DÜŞÜRÜLDÜ 

Personel alımlarına ilişkin verilen yanıtta ise 31 Mart 2024 tarihinden bu yana belediye bünyesinde memur ve daimi işçi alımı yapılmadığı açıklandı. Belediyeye ait şirketlerde ise aynı dönem içinde 49 personel alımı yapıldığı belirtildi.

Personel gider oranları da yanıtlarda yer aldı. Buna göre, 2023 yılı personel gider oranı 41,00, 2024 yılı oranı 29,38, 2025 yılı oranı ise 24,74 olarak açıklandı. 2026 yılı gider oranının henüz hesaplanamadığı ifade edildi.

Belediye ve şirketlerde çalışan personel sayısında da ciddi düşüş olduğu görüldü. 2024 Mart ayında Koçarlı Belediyesi’nde 30 memur, 19 daimi işçi ve 205 şirket personeli bulunduğu belirtilirken, 2026 yılında bu sayının 28 memur, 12 daimi işçi ve 131 şirket personeline düştüğü açıklandı. (SELİME AYDEMİR)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.