Takip Et

SON DAKİKA

“Bu sorumluluk ve bu vebal hepimizin”

30 Nisan 2022, Cumartesi 12:25

     


Aydın Veteriner Hekimleri Odası tarafından düzenlenen ‘Veteriner Hekimleri Günü’, Veteriner Hekim Volkan Lale'nin görev şehidi olması nedeniyle buruk kutlandı. Başkan Cemil Şahin, “Görev şehidi olan meslektaşımız Volkan Lale’yi saygıyla ve rahmetle anıyorum. Hakkını bizlere helal etsin. Biz onu koruyamadık. Bu sorumluluk ve bu vebal hepimizin” dedi.

Türkiye’de Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanan Veteriner Hekimleri Günü dolayısıyla, Aydın Veteriner Hekimleri Odası tören düzenledi. Aydın Valiliği önünde Atatürk Anıtına Çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törene, Aydın Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cavit Kum, ADÜ Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Erden Sedat Arslan, Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin ile Yönetim Kurulu Üyeleri ve oda üyeleri katıldı.

“BİZ ONU KORUYAMADIK”

Törende konuşan Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, “Geçtiğimiz pazartesi günü Yozgat Sorgun Mezbahasında halk sağlığımızı korumak için ailelerimizin, çocuklarımızın, bizlerin sofrasına güvenilir gıda sunmak için çalışırken can siperhane görevini icra ederken, gözü dönmüş, insanlıktan nasibini almamış bir katilin, bir insan müsveddesinin bıçak darbeleriyle hunharca katledilen, görev şehidi olan meslektaşımız Volkan Lale’yi saygıyla ve rahmetle anıyorum. Hakkını bizlere helal etsin. Biz onu koruyamadık. Bu sorumluluk ve bu vebal hepimizin. Her gün çeşitli yerlerde meslektaşlarımızın güvenerek yapmış olduğu tüm alanlarda maalesef bu şiddet haberleri artarak devam ediyor. Her gün bu haberleri alıyoruz. Biliyorsunuz yüce meclisimizin çatısı altında sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik bir yasa hazırlandı. Ancak orada veteriner hekimlere yer verilmedi. Yani yasa yapıcıları dediler ki ‘Biz tüm sağlık çalışanlarını şiddete karşı koruyacağız, şiddeti önleyeceğiz. Veteriner hekimler ne halleri varsa görsünler.’ İşte bu nedenle maalesef her geçen gün ciğerimize bıçaklar saplanmaktadır. Biz bu haberleri aldıktan sonra yastığa başımızı rahat, huzurla koyamıyoruz. Ancak maalesef kulaklar tıkalı. Kulakların tıkanmasını da bir noktada anlayabiliyoruz ama kulaklar tıkanabilir. Bizim şaşırdığımız, üzüldüğümüz nokta vicdanların da askıya alınması. Vicdan muhakemesinin ortadan kaldırılmış olması. Bizim tepkimiz aslında buna” diye konuştu.

“ÜVEY EVLADA DAHİ BÖYLE MUAMELE EDİLMEZ”

Veteriner hekimler ölmekten, şiddet görmekten korkmadığını dile getiren Başkan Şahin, “Bizim söylediklerimizi yanlış anlamayın. Biz yıllarca, insanlık tarihi boyunca çok fazla meslek mücadelesi verdik. Birçok meslektaşımız malul kaldı, engelli olarak yaşamına devam etmeye çalışıyor. Bizim tepkimiz ve sitemimiz boşvermişliğine. Veteriner hekimlerin üvey evlat muamelesi görmesinedir. Bizim sitemimiz bu. Her alanda şimdi özlük hakları düzenlemeleri yapılıyor. Orada veteriner hekimler hiçbir zaman tarih boyunca bir fazlasını istememiştir. Biz bir fazla para kazanalım, bir fazla özlük hakkına sahip olalım diye hiçbir zaman veteriner hekimlerin böyle talepleri olmamıştır. Veteriner hekimler her zaman şunu söylemiştir, ‘Biz sağlık çalışanıyız, dünya sağlığının teminatıyız, halk sağlığı, çevre sağlığı, gıda sağlığı ve hayvan sağlığı gibi alanların tümüne nüfus eden bir meslek grubuyuz. Tüm sağlık çalışanlarına birtakım haklar verilirken veteriner hekimlere üvey evlat muamelesi yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Üvey evlada dahi böyle muamele edilmez. Bunu açık ve net bir şekilde ifade etmekte yarar var. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemlerde birtakım çalışmalar, birtakım iyileştirmeler yapıldığında veteriner hekimler de burada ön plana çıkartılmış olur. Bizim ölmekten, darp edilmekten korkumuz yok. Biz bunları bilerek, bu riskleri göze alarak mesleğimizi icra etme yoluna çıktık. Bunları bilerek meslek yeminimizi yaptık ve meslek yeminimize sağdık kalarak devam ediyoruz. Vatan şairi, veteriner hekim meslektaşımız Mehmet Akif Ersoy’da İstiklal Marşı’mızı yazarken dizelerine ‘Korkma!’ diyerek başlamıştır. Biz de bu şuurla ve bu ruhla hareket eden, onurlu mesleğin mensuplarıyız. Aslında gündemimiz Dünya Veteriner Hekimleri Gününü kutlamaktı. Tüm dünyada veteriner hekimlik zorluklarla ve mücadele gücünün arttırılması temasıyla bugün kutlanıyor,” açıklamalarında bulundu.

MESLEK YEMİNLERİNİ TAZELEDİLER

Daha sonra Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cavit Kum, ADÜ Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Erden Sedat Arslan birer konuşma yapıp, mesleklerinin önemine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından, Anabilim Dalı Başkanı Dr. Erden Sedat Arslan’ın öncülüğünde tüm veterinerler hep bir ağızdan meslek yeminlerini tazeledi. (ORKİDE ÜLKER)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler