AyFm 100.5
Canlı Dinle
  • 7 Eylül 2014, Pazar 13:50

"Ege Et Aydın'daki bütün kasaplara zarar veren bir kurum"

Efe Kasap

Türkiye'de son günlerin zam şampiyonu kırmızı et, Aydın'da da yeni fiyatlarla satılmaya başladı. Kurban Bayramı’na yaklaşık bir ay kala Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı azami et fiyatlarını açıkladı. Her iş yerinde en az iki adet ve dışarıdan görünebilir şekilde asılması zorunlu olan fiyat listesi 15 Temmuz tarihinden itibaren onaylanarak, geçerli oldu.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Vatandaşlar, et fiyatlarının market ve kasaplarda farklı ücretlerde satılmasına tepki gösteriyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Ege Et'in fiyatları da bazı kalemlerde piyasayla aynı seviyede olurken, bazı kalemlerde de piyasanın üstüne çıktı. Aydın Kasap ve Celepler Odası Başkanı İsmail Kadı, et fiyatlarının her Kurban Bayramı öncesi yükseldiğini belirterek, fiyatların çok yüksek olduğunu ve Ege Et'in Aydın'daki bütün kasaplara zarar veren bir kurum olduğunu söyledi.

"EGE ET'DEKİ FİYATLAR BAŞKA HİÇBİR YERDE YOK"

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Ege Et'in, belirli yerlere et vermek amacıyla kesim yaptığını ve piyasaya göre fiyatlarını daima 1 lira üstte tuttuğunu belirterek, "Ege Et olmasaydı karkas eti 21 liraya değil de 17 liraya alırdık. Ege Et, kesecek hayvan bulamadığı için fiyatları piyasadan daima 1 lira fazla olur" dedi.

"DİLEKÇE GÖNDERDİK, CEVAPLANMADI"

Ege Et'in tek hayvan kesim ücretinin 146 TL+KDV olduğunu söyleyen Aydın Kasap ve Celepler Odası Başkanı Kadı, "Ege Et, hayvan kesildikten sonra bir günü geçmiş olan etlerden 30 TL soğuk hava parası alıyor. Bu fiyatlar, Türkiye'nin hiç bir yerinde yok. Bu konuyla ilgili de gerekli yerlere dilekçe gönderdik. Fakat, cevaplanmadı" diye konuştu.

"TÜKETİCİ ANCAK MİSAFİRİ GELİRSE ET ALIYOR"

Kurban Bayramı öncesi üreticilerin etin kilosunu daha yüksek rakamlara satarım düşüncesinden dolayı et fiyatlarının yükseldiğini söyleyen Kadı, bayrama kadar fiyatların yükseleceğini fakat bayramdan sonra tekrar düşeceğini beklediklerini belirtti. Aydın Kasap ve Celepler Odası'nın et fiyatlarını belirlediğinde karkas etin kilogram fiyatının 16-17 TL civarında olduğunu, şu anda ise 20-21 TL olduğuna dikkat çeken Kadı, şu açıklamalarda bulundu:

"Tüketiciyi düşünmek gerekiyor, fiyatlar çok yüksek. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda karkas etin kilogram fiyatı 14 TL iken, 16 TL'ye yükselmişti. Bu sene 16-17 TL'den 21 TL'ye yükseldi. Bu durum yalnızca Aydın’la ilgili olsaydı gerekli çalışmayı yapardık. Fakat, Türkiye genelinde aynı durum olduğu için bir şey yapamıyoruz. Devamlı müşterilerimiz bile daha az et tüketiyorlar. Tüketiciler, günümüzde misafirleri geldiğinde, mecbur kaldıklarında et alıyor. Vatandaşlar, artık zevkine et tüketemez duruma geldi."

"UCUZ ETİN SUYU YAVAN OLUR"

Marketlerin kasaplar kadar hijyenik ve kaliteli et satışı yapamadıklarını da iddia eden Başkan Kadı, "Ucuz etin suyu yavan olur. Biz dana eti satarken, eğer marketler ucuz et satıyorlarsa o dana değil inek etidir. Aydın halkı, kaliteli et yemek istiyorsa mahalle kasaplarını ayakta tutmalı. Biz, bugüne kadar üreticinin, besicinin, köylünün yanında olduk" ifadelerini kullandı.

Aydın dahil tüm Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının arttığı şu günlerde et piyasasının nabzını tuttuk.

Efeler’de bazı kasap, market ve aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ait Ege Et ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı Aydın Kasap ve Celepler Odası'nın belirlediği et fiyatları şöyle:

EGE ET

Kuşbaşı dana eti: 28.90 TL, orta yağlı kıyma dana eti: 25.90 TL, az yağlı kıyma dana eti: 26.90 TL, bonfile dana eti: 44 TL, pirzola, biftek dana eti: 33 TL

KİPA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Dana kuşbaşı: 27.90 TL, dana kıyma: 27.90 TL

PEHLİVANOĞLU MARKET

Dana kuşbaşı: 32.75 TL, dana kıymalık kuşbaşı: 24 TL

EFE KASAP

Dana kıyma: 28 TL, kemiksiz dana eti yağsız: 30 TL, kemikli dana eti: 25 TL

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLAR KONFEDERASYONU’NUN BELİRLEDİĞİ AZAMİ ET FİYATLARI:

Kemikli dana eti: 25 TL, dana Kıyma: 28 TL, kemiksiz dana eti yağsız:30 TL, kuzu eti yemeklik: 28 TL, kuzu arka but: 32 TL, kuzu pirzola: 40 TL, kemiksiz kuzu eti: 40 TL, biftek: 32 TL, bonfile: 48 TL, antrikot: 34 TL, dana pirzola az kemikli: 30 TL, oğlak eti: 27 TL, ciğer: 22 TL

KIROĞLAN KASAP

Dana Kuşbaşı: 30 TL, kıyma: 28 TL, kemikli Kuzu Eti: 28 TL, antrikot: 34 TL, bonfile: 36 TL, biftek: 34 TL, dana Kemikli: 25 TL

PAŞA CAN ET

Dana Kıyma: 28 TL, kemiksiz dana eti yağsız: 30 TL, kuzu pirzola: 40 TL, kemiksiz kuzu eti: 40 TL

NET KASAP

Kemiksiz dana eti yağsız: 30 TL, dana kıyma: 28 TL, kuzu eti yemeklik: 28 TL, kemikli dana eti: 25 TL (GAMZE KORKMAZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.