AyFm 100.5
  • 22 Aralık 2025, Pazartesi 08:31

Üniversitelerde lisans eğitimi 3 yıla mı düşüyor? YÖK’ten dikkat çeken dönüşüm planı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde dört yıllık lisans eğitiminin üç yıla indirilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Eğitim takviminden sömestr sistemine kadar pek çok başlıkta köklü değişiklikler gündemde.

Türkiye’de yükseköğretim sistemini yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme hazırlığı gündeme geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde halen dört yıl süren lisans eğitiminin üç yıla düşürülmesi için çalışmalar yapıldığını duyurdu. Bir televizyon programında konuşan Özvar, bu dönüşümün öğrencilerin kazanımlarından ödün vermeden hayata geçirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Özvar’ın açıklamaları, özellikle üniversite adayları ve halen eğitimine devam eden öğrenciler arasında büyük yankı uyandırdı. Planlamaya göre eğitim süresi kısalacak ancak akademik yük ve mezuniyet için gereken kredi miktarı aynı kalacak.

"SÖMESTR 14 HAFTADAN 11-12 HAFTAYA DÜŞÜRÜLECEK"

YÖK’ün üzerinde çalıştığı modele göre öğrenciler, mevcut sistemde olduğu gibi toplam 240 AKTS tamamlayarak mezun olacak. Değişiklik, kredi miktarından ziyade akademik takvimin yeniden yapılandırılmasını kapsıyor. Prof. Dr. Erol Özvar, öğrencilerin yine 8 sömestr eğitim alacağını ancak bu sürecin daha yoğun bir programla üç yıl içine sığdırılacağını ifade etti. Sömestr süreleri 14 haftadan 11-12 haftaya düşürülecek. Buna rağmen öğrencilerin alacağı dersler, yapacağı projeler ve akademik çalışmalar kısaltılmayacak.

Yapılması planlanan değişiklik yalnızca lisans programlarını kapsıyor. Ön lisans programlarında herhangi bir süre ya da kredi kısaltmasına gidilmesi düşünülmüyor. Mevcut sistemde olduğu gibi ön lisans öğrencileri 120 AKTS tamamlayarak mezun olmaya devam edecek.

"BENZER DENEMELER YAPILDI"

YÖK Başkanı, yeni sistemin hayata geçirilmesi için takvim hedefini de paylaştı. Çalışmaların önümüzdeki akademik yıla yetiştirilmesinin planlandığını söyleyen Erol Özvar, bunun mümkün olmaması halinde bir sonraki dönemde uygulamaya geçilmesinin hedeflendiğini aktardı. Ayrıca Özvar, bu modelin Türkiye’de ilk kez uygulanmayacağını, daha önce bazı vakıf üniversiteleri ile 1-2 devlet üniversitesinde benzer denemelerin yapıldığını da hatırlattı. (FERİŞTAH DEĞİRMEN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.