Takip Et
  • 3 Kasım 2023, Cuma 14:53

Aydınlı üretici anlattı: Hayvanlarda o hastalığa dikkat!

Aydın’ın Koçarlı ilçesi Yeniköy Mahallesinde yaklaşık 10 yıldır hayvancılık yapan Muharrem Koyuncu, hayvan bakımında psikolojinin çok önemli olduğunu söyleyerek üreticileri de hayvanlardaki ciğer hastalığına karşı uyardı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

“HAYVANCILIKTA ÖNCE İŞİNİ SEVMELİSİN”

Koçarlı Yeniköy’de hayvancılık yapan Muharrem Koyunca hayvancılık mesleğinin sevgiden geçtiğini vurgulayarak, “Hayvancılık öyle bir meslek ki ilk önce işini sevmen lazım. Sevmezsen hayvancılığın bir anlamı yok. Eğer süt besiciliği yapıyorsanız kaliteli hayvan seçimine dikkat etmeniz lazım. Damızlığa uygun hayvanları seçmeniz lazım. Hayvanların beslenmesi de çok önemli. En iyi ortamlarda beslenmesi lazım. Kalite ve beslenme olunca gerisi geliyor” dedi.

“TARLALARDA EKMESEK GİDERLER KARŞILANMAZ”

Hayvancılıkta giderler konusuna değinen Koyuncu, “Biz giderlerimizi kendi tarlalarımızda ekerek karşılıyoruz. Öyle olunca maliyetler minimuma düşüyor. Önemli olan da bu. Kendin ekip biçebiliyorsan her şeyini karşılayabiliyorsan. Süt iyi para bırakıyor” diye konuştu.

“SÜT FİYATLARINA YENİ DÜZENLEME GELMELİ”

Süt fiyatlarının memnun edici olmadığını söyleyen Koyuncu, “Şu anda süt fiyatları pek memnun edici değil. Biraz daha düzenleme yapılırsa hayvancılık gerçekten iyi bir meslek olabilir” dedi.

“HAYVANLARLA TEK TEK İLGİLENİYORUZ”

Hayvanlarla özel olarak tek tek ilgilendiklerini söyleyen Koyuncu, “Biz sabah akşam bakım yapıyoruz. Rasyonlarını yapıyoruz. Dökme yem kullanıyoruz. Her ineğin sağlığı ile tek tek ilgileniyoruz. Hangisinin ne derdi var bilmek lazım. Hayvanlar hangi türdeki hastalıklara karşı korunabilir. Onların aşıları iğneleri bakımları veterinerimiz koordinatöründe tüm bakımlarını yapıyoruz”

CİĞER HASTALIĞINA DİKKAT

Hayvanların süt veriminin yüksek olması için psikolojilerine de değinen Koyuncu, “İneklerinde psikolojisi bozulabiliyor. Bazen geçirdiği hastalıklardan dolayı olabiliyor. Etkileri zayıflama bir daha gebe kalmama durumu oluyor. Bulaşıcı hastalıklar oluyor. Onlar hayvanda hemen belli oluyor. Önlemini alıyoruz ama önlemini alamadığımız hastalıklar da oluyor. Onun da çaresine bir şekilde bakıyoruz. Mesela ciğer hastalığı dediğimiz bir hastalık var hayvanların kilo almasını engelliyor. Bir daha gebe kalmamasına sebep oluyor. Bunlar önemli. Mutlaka dikkat edilmesi gereken konular” ifadelerini kullandı. (SELİME AYDEMİR)

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.