
Didim’de son yıllarda düzenlenen kapsamlı kurslarla özendirilen arıcılık faaliyetleri, giderek yaygınlaşıyor. İlçede arı yetiştiricisi ve kovan sayısının her geçen gün arttığını bildiren arı yetiştiricisi Osman Coşkun, “Didim bölgesinde yaklaşık 18 arıcı var.
Ben bu yılki hasatta yaklaşık 200 kilogram civarında bal üretimi bekliyorum. Fakat bu sene havaların çok sıcak olmasından dolayı arıların birçoğu öldü ve Aydın bölgesinde yüzde 40 civarında üretim kaybı oldu” dedi.
Turizm kenti Didim’de tarımsal faaliyetler de artarken, zeytin ve zeytinyağı üretiminin dışında bal da çiftçinin önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Didim Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün desteğiyle Didim Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen arıcılık ve arı yetiştiriciliği kurslarıyla, ilçede arıcılık faaliyetleri de arttı. Didim’in Akköy Mahallesi’nde 2 yıldır arıcılık yapan Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun, iki yıl önce 6 kovan ile başladığı arıcılık faaliyetlerini, bu yıl 12 kovan ile sürdürdüğünü söyledi. Akköy Mahallesi’nde arıcılık yaptığını belirten Osman Coşkun, “Yaşamımızı sağlıklı sürdürebilmemiz için arılara ihtiyacımız var. Arıların da nesillerini sürdürebilmeleri için hastalık ve parazitlere karşı korunmaları ve değişen iklim şartlarına göre insanlara ihtiyaçları var. Arılar sadece doğal yaşamı sağlamıyor, bunun yanında ürettikleri, birbirinden değerli bal, polen, arı sütü sayesinde insanoğluna sağlıklı bir yaşam bahşediyorlar” diye konuştu.
YÜZDE 40 CİVARINDA ÜRETİM KAYBI OLDU
Didim bölgesinde yaklaşık 18 arıcının bulunduğunu ve Didim’in Akbük, Fevzipaşa, Akköy ile Akyeniköy mahallelerinde arıcılık yapıldığını ifade eden Coşkun, bu yıl havaların sıcak olması nedeniyle yüzde 40 civarında üretim kaybının olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Ben bu yıl 12 kovan ile arıcılık yapıyorum. 15-20 gün sonra bal hasadı yapacağız. Bu sene yaklaşık 200 kilogram civarında bal üretimi bekliyorum, geçen yıl yarısı kadardı. Bu sene havaların çok sıcak olmasından dolayı birçok arkadaşımızın arıları öldü. Sıcaklardan dolayı Aydın bölgesinde bu yıl yaklaşık yüzde 40 civarında üretim kaybı oldu. Günümüzde arılar bal yapmaya devam ediyor.’’ (EDİZ VERDİOĞLU)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.