Aydın’da yaşayan Muğla Kavaklıdere kökenli usta Aydın Alkış, babasından devraldığı kalaycılık mesleğini uzun yıllardır sürdürüyor. Zehirlenmeleri önleyen mutfak eşyalarını restore etme süreci ve çırak yetiştirmenin zorluklarını anlatan Alkış, kalaycılığın tarihine dair önemli bilgiler de paylaştı.
MESLEĞE BAŞLANGIÇ
“Ben bu iş yerine babamdan devraldım,” diyen Alkış, çıraklıktan başlayarak mesleğini öğrendiğini belirtti. “Biz aşağı yukarı 8 yaşında falan başlarız bu işe. Çıraklıktan başlarız,” diyerek ustalığa giden süreci özetledi.
NE YAPIYORSUNUZ?
Alkış, yaptığı işi şöyle açıkladı: “Mutfak eşyalarını biz kalaylıyoruz. Yani milletin zehirlenmesine engel olmak için bir kalaylama işlemi var. Onu yapıyoruz.” Ekibimizin “Seviyor musunuz yaptığınız işi?” sorusuna Alkış, gülerek cevap verdi: “Vallahi güzel bir soru. Ben bu işi yaptığımda herhalde sevmediğimden yapmış olamam yani.”
ÇIRAKLIK ZORLUĞU
Günümüzde çırak yetiştirmenin zor olduğunu anlatan Alkış, küçük yaşta mesleğe başlamayanların ustanın ağır sözlerini kaldıramayacağını belirtti “13-14 yaşındaki çırakları almakta çekiniyoruz. Ufak yaşta gelenleri kabul ediyoruz.”
TALEP VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI
Alkış, insanların çoğu zaman eski eşyaları tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ettiğini söyledi. Buna rağmen kalaycılığın önemini vurguladı “Mutfak eşyasında bakır kapların kullanılması tarihi belli değil. Tunç devrine kadar dayanabileceğini tahmin ediyorum.”
MESLEĞİ ÖZETLE
Mesleğini bir cümleyle anlatan Alkış şu ifadeleri kullandı “Göz kararıyla, el yardımıyla yapılan sıvama işine kalaycılık denir.” (İREM AKCAN) (İREM AKCAN)
























ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.