AyFm 100.5
  • 31 Ocak 2026, Cumartesi 11:57

Başkan Künkcü’den Aydın esnafına uyarı

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü, ölçü ve tartı aletleri kullanan esnaf ve sanatkârları yakından ilgilendiren önemli bir uyarıda bulundu.

AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilen muayene servislerine beyanname verilmesi gerektiğini belirterek, iki yılda bir periyodik muayenesi zorunlu olan ve 2024 yılında muayenesi yapılan ölçü ve tartı aletleri için en geç 2 Mart 2026 tarihine kadar beyanname verilmesi gerektiğini hatırlattı.

MUAYENE VE DAMGALAMA YASAL ZORUNLULUK

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında, ticarette kullanılan ölçü ve tartı aletlerinin iki yılda bir muayene edilmesi ve damgalanmasının yasal zorunluluk olduğunu belirten Künkcü, süresi içerisinde muayenesi yaptırılmayan cihazlar için idari para cezası uygulanacağını ve ölçü aletlerine el konulabileceğini vurguladı.

BAŞVURULAR YETKİLİ MERCİLERE YAPILMALI

Periyodik muayeneye tabi olan ölçü ve tartı aletlerinin, cins ve kullanım alanlarına göre Türk Standartları Enstitüsü (TSE), belediyelerin Ölçüler ve Ayar Memurlukları ile yetkili muayene servisleri tarafından kontrol edildiğini ifade eden Künkcü, esnafın başvurularını doğru ve yetkili mercilere yapmasının önemine dikkat çekti.

“ÖLÇÜ VE TARTIDA GÜVEN TİCARETİN TEMELİDİR”

AYESOB Başkanı Künkcü, esnafın herhangi bir mağduriyet yaşamaması ve cezai yaptırımlarla karşılaşmaması için 2026 yılı Şubat ayı sonuna kadar periyodik muayene başvurularının mutlaka tamamlanması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Ölçü ve tartıda güven, ticaretin temel unsurudur. Bu konu yalnızca bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda esnafımızın emeğinin korunması ve vatandaşlarımızın doğru, adil alışveriş yapabilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır. Süresi dolmuş ölçü ve tartı aletlerinin kullanılması hem esnafımızı zor durumda bırakmakta hem de tüketici güvenini zedelemektedir.”

CEZAİ İŞLEM UYARISI

Künkcü, süresi geçmiş ölçü ve tartı aletlerini kullananlar hakkında 3516 sayılı Kanun’un 15/c maddesi kapsamında işlem yapılacağını bir kez daha hatırlatarak,

“Esnaf ve sanatkârlarımızın cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için başvurularını zamanında ve yetkili mercilere yapmalarını özellikle rica ediyorum. AYESOB olarak bu süreçte esnafımızın yanındayız” diyerek tüm esnaf ve sanatkârlara çağrıda bulundu. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.