Aydın’da baharat ve bitki çayı ustası Ahmet Çamoğlu, 25 yıldır sektörün içinde. Kış aylarında en çok tercih edilen ıhlamur, adaçayı, kekik, zencefil, zerdeçal, tarçın, ekinezya ve papatya gibi bitkilerle bağışıklık sistemini güçlendirdiklerini söylüyor. Çamoğlu, doğru bitkilerin seçimi ve kullanımının soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara karşı etkili olduğunu vurguladı.
KIŞIN TERCİH EDİLEN BİTKİLER
Çamoğlu, kış aylarında kullanılan bitkileri anlattı:“En fazla ıhlamur, adaçayı, kekik, zencefil, zerdeçal, tarçın, ekinezya ve papatya gibi bitkiler hizmet veriyor. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor, nezle ve grip gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor.”
HER YIL DEĞİŞEN ÜRÜNLER
Ahmet Çamoğlu, bitkilerin genelde standart olduğunu, doğada her yıl yeni bir ürün çıkmadığını belirtti: “İçerisine ekstra birkaç bitki ilave ederek daha değişik, içimi hoş bitkiler sunuyoruz.”
BİTKİ ÇAYLARI VE YAĞLAR
Hangi ürünlerin tavsiye edildiği sorusuna Çamoğlu şu yanıtı verdi:“Kışın bitki yağları ve çaylarını tavsiye ediyoruz. Kekik yağı, nane yağı, okaliptus yağı gibi yağları haricen sürerek soğuk algınlığına karşı koruyoruz. İçilecek çayda ise ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, karanfil ve hibisküs kullanıyoruz.”
PAKETLİ ÇAYLARA DİKKAT
Çamoğlu, paketli çayların sınırlı fayda sağladığını söyledi:“Paketlerin içinde 1–1,5 gram bitki var ama toz gruplar oluyor. Gerçek bitkiyi görebilmek ve tazeliğini kontrol etmek için canlı olarak almak daha faydalı.”
SAĞLIKLI GÜNLER MESAJI
Röportajı bitirirken Çamoğlu herkese mesaj verdi: “Herkese sağlıklı günler diliyorum. Doğru bitki seçimiyle kışı sağlıklı geçirmek mümkün.” dedi (İREM AKCAN)























ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.