Takip Et

SON DAKİKA

“Staj girişlerimiz sigorta başlangıcı sayılsın istiyoruz”

18 Mayıs 2022, Çarşamba 11:02

     


tvDEN'de Gazeteci Mehmet Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının konuğu Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman oldu. Staj sigortası girişlerinin başlangıç sayılmaması nedeniyle mağduriyet yaşamaları hakkında konuşan Salman, “Bize de hak verilsin, staj girişlerimiz sigorta başlangıcı sayılsın istiyoruz. Mevcut stajyerler için de bunu kalıcı hale getirecek yasal düzenleme yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Staj Sigortası Mağdurları Derneği’nden söz eden Salman, “Aslında biz derneğimizi ilk olarak faal olmayan bir şekilde 2010 yılında sosyal medya platformlarında aktif bir şekilde çalışırken, 2017 yılında Ankara’da derneğimizi kurduk. Ayrıca kurucu üyesiyim. Saymanlık görevini de yaparken dernek başkanı oldum. Şu anda staj sigortası dediğimiz zaman herkesin kafasında farklı farklı şeyler oluşmakta. Staj sigortası mağdurları; meslek lisesi, stajyerlik dönemlerinde çıraklık okullarında eğitim görürken staj başlangıcı yapılmış, faal bir şekilde çalışmış ama emeklilikte kısmi olarak sigortası yattığı için haklarını alamayan kesime hitaben derneğimizi kurduk. Türkiye genelinde 1,5 milyon staj mağduru var. Bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

“USTALAR İŞLERİNİ ÖĞRETEBİLECEKLERİ ÇIRAKLAR BULAMIYORLAR”

Salman, “Şu an sanayi bölgelerinde hiçbir şekilde çırak bulamazsınız. Stajyerliğe çok sıcak bakmıyorlar. Organize sanayi bölgelerinde de yine aynı şekilde. Ustalar işlerini öğretebilecekleri çıraklar bulamıyorlar. Devlet bu kardeşlerimiz için 1200-1300 lira gibi bir ücret belirliyor. Fakat onlar da sabahtan akşama kadar çalışıyorlar. Bundan dolayı biz de diyoruz ki ‘Meslek lisesi, memleket meselesi’. Derneğimizin birinci maddelerinden birisi de budur. Normal şartlarda borçlanma yöntemi mevcutken, neden meslek lisesi çıraklık okulunda okuyan arkadaşlarımıza bu borçlanma yöntemi getirilmesin?” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN SİYASİ PARTİLER DESTEKLİYOR”

Salman, “Staj başlangıç numaralarımız e-Devlet üzerinden aktif bir şekilde görünüyor. Fakat bu başlangıç numarası olarak sayılıyorsa neden emeklilikte sayılmıyor? Biz staj numarası başlangıç numarası kabul edilsin hedefiyle başladık. Devletimize külfet olmadan, bir kaynak yaratma sonucunda tüm sigorta kollarını biz tamamlayalım, bize de hak verilsin istiyoruz. Borçlanma verilsin istiyoruz. Ayrıca yanlış anlaşılmasın fakat avukat ve doktorlarda staj başlangıç süreleri emeklilikte sayılıyor. Bununla ilgili resmi görüşmeleri yaptığımızda TBMM’de 51 kanun teklifi verildi. Bütün siyasi partiler destekliyor bunu. Bir hükümet olarak ‘A Partisi’, ‘B Partisi’ demiyoruz biz. Bu mağduriyetin bitmesi için şu anki siyasi hükümetin buna bir an önce el atmasını istiyoruz. Bizler de bunun için hükümetle gerekli çalışmaları yapıyoruz. Örneğin bütün siyasi partiler kanun teklifi verirken, plan bütçe komisyonuna götürürken biz de aynı zamanda şunları yapıyoruz; hükümetle de görüşüyoruz, Milliyetçi Hareket Partisi de olsun, AK Parti de olsun, Cumhuriyet Halk Partisi olsun hepsiyle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Biz aslında seçim beyannamelerinde yer almaktansa bir çözüm istiyoruz. Bu staj mağdurlarının elinden tutulduğu zaman bu mağdurlardan devletin kasasına bir kaynak yaratılacak. Yani Türkiye geneli 1,5 milyonluk bir kitleye hitaben, 3 buçuk milyar dolar gibi bir rakam var. Yani devletimizin bunu görmemezlikten gelmesini biz de istemiyoruz” diye konuştu. (HAZEL BAYIK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler