Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Ovaköy Mahallesi Muhtarı Yalçın Yel, tvDEN ekranlarında yayınlanan Söz Muhtarda programında mahallede hayata geçirilen projeleri, tarım ve hayvancılıkta yaşanan gelişmeleri anlattı. Uzun yıllardır muhtarlık görevini sürdüren Yel, muhtarlığa geliş sürecinin sıra dışı olduğunu kaydederek, seçimi kazanan muhtarın ayağından vurulması sonrası kaymakamlık tarafından göreve çağrıldığını açıkladı.
tvDEN ekranlarında yayınlanan Söz Muhtarda programının bu haftaki konuğu, Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Ovaköy Mahallesi Muhtarı Yalçın Yel oldu. Programda mahallede yürütülen çalışmalar, tarım faaliyetleri, sosyal projeler ve geleceğe yönelik planlar ele alındı. Uzun yıllardır muhtarlık görevini sürdüren Yalçın Yel, mahalle yönetiminde edindiği deneyimleri paylaşırken, Ovaköy’ün geçmişten bugüne geçirdiği değişimi de anlattı. Programda konuşan Yel, muhtarlığın yalnızca idari bir görev olmadığını belirterek, “Muhtarlık kutsal bir görev. Köyün sorunlarını çözmek, insanlara yardımcı olmak büyük bir sorumluluk” ifadelerini kullandı.
Ovaköy’de muhtarlık görevine nasıl başladığını da anlatan Yalçın Yel, görevin kendisine beklenmedik bir şekilde verildiğini söyledi. 1999 yılında köyde yaşanan talihsiz bir olayın ardından görevi devraldığını dile getiren Yel, o günden bu yana mahalle halkına hizmet etmeye devam ettiğini ifade etti.
"TALİHSİZ BİR OLAY SONUCU MUHTAR OLDUM"
Yel o dönemde yaşanan olayları şu ifadelerle özetledi: "Seçilnen muhtarı istemediler. Bu süreçte bize üstü kapalı tehditlere de maruz kaldık Bizim seçilen muhtarımız koltuğa oturmadan ayağına isabet eden saçmalarla yaralandı. Rahmetli Salih abi yaklaşık 13–14 gün hastanede yattı. Biz de onun yerine göreve başlamış olduk. Benim mesleğim bay ve bayan terziliğiydi. Ancak seçilen muhtar daha koltuğa oturmadan yaralanınca, birinci aza olan kişiye kaymakam mühürü teslim ediyor. Rahmetli Salih abi o sırada hastanedeydi. Hastanede olduğu dönemde kaymakam beni çağırdı. Yaklaşık 10–15 gün sonra, 'Yalçın Bey, seçilmiş muhtar görevine başlayana kadar köyün muhtarı sizsiniz' dedi. Aslında talihsiz bir olay sonucunda muhtar oldum. O günden beri mahalleye hizmet ediyorum. Her akşam kendime ‘Bugün köyüm için ne yaptım?’ diye sorarım. İnsanların sorunlarını çözmek beni mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
2 BİN DÖNÜM ÇİLEK BAHÇESİ BULUNUYOR
Programda Ovaköy Mahallesi’nin ekonomik yapısı da gündeme geldi. Mahallenin büyük ölçüde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını söyleyen Yel, geçmişte incir üretimiyle bilinen bölgede zamanla farklı ürünlerin ön plana çıktığını belirtti.
Yel’e göre Ovaköy, verimli toprakları sayesinde birçok ürünün yetişmesine imkan tanıyor. Özellikle çilek üretimi son yıllarda bölgede oldukça yaygın hale geldi. Yel, mahallede yaklaşık 2 bin dönüm çilek bahçesi bulunduğunu ifade ederek üretimin önemli bir ekonomik değer oluşturduğunu söyledi. Bunun yanında pamuk, mısır ve narenciye üretiminin de sürdüğünü belirten Yel, hayvancılığın da köy ekonomisi için önemli olduğunu dile getirdi.
ŞAP HASTALIĞI KONTROL ALTINA ALINDI
Programda hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar da ele alındı. Yel, bölgede görülen şap hastalığının üreticileri olumsuz etkilediğini belirterek bazı hayvanların telef olduğunu söyledi. Hastalığın özellikle küçük üreticiler için büyük kayıp anlamına geldiğini ifade eden Yel, hayvancılık yapan vatandaşların zor bir süreçten geçtiğini dile getirdi. Ancak son dönemde hastalığın büyük ölçüde kontrol altına alındığını belirten Yel, mahallede durumun normale dönmeye başladığını söyledi.
MAHALLEDE BİRÇOK PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ
Uzun yıllardır görevde olan Ovaköy Muhtarı Yalçın Yel, görev süresi boyunca mahallede önemli projeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Altyapı çalışmalarından sosyal alanlara kadar birçok hizmetin hayata geçirildiğini belirten Yel, özellikle su hattı yenileme çalışmalarının mahalle için büyük önem taşıdığını söyledi.
Mahallede yapılan çalışmalar arasında şu projeler yer aldı: İçme suyu hatlarının yenilenmesi, mahalle yollarının taş döşeme çalışmaları, 3 kilometrelik asfalt yol yapımı, caminin genişletilmesi ve şadırvan düzenlemesi, mezarlığın tel çitle çevrilmesi, gençler için halı saha yapılması.
Yel, bu projelerin büyük bölümünün kurumlarla iş birliği içinde gerçekleştirildiğini vurgulayarak mahalle halkının da destek verdiğini ifade etti.
SOSYAL ALANLAR PLANLANIYOR
Muhtar Yel, gelecekte yapılması planlanan projeler hakkında da bilgi verdi. Özellikle gençlerin ve çocukların sosyal hayatını destekleyecek alanların oluşturulmasını istediğini belirten Yel, mahallede park ve sosyal yaşam alanı kurulması için girişimlerde bulunduğunu söyledi. Halı sahanın bulunduğu bölgede çocuk parkı ve dinlenme alanı yapılmasını planladıklarını belirten Yel, kadınların ve ailelerin de vakit geçirebileceği sosyal alanlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
GENÇLER HAFTA SONLARI TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLENİYOR
Mahallede yaşayan gençlerin büyük bölümünün hem çalışıp hem de tarımla ilgilendiğini ifade eden Yel, ekonomik koşullar nedeniyle gençlerin farklı sektörlerde çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Organize sanayi bölgelerinde çalışan gençlerin hafta sonlarında tarım ve hayvancılıkla ilgilendiğini belirten Yel, bu durumun aslında üretim açısından olumlu olduğunu dile getirdi.
MUHTAR YEL'DEN 8 MART MESAJI
Programın sonunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili de mesaj veren Yel, kadınların toplumdaki yerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Kadınlara yalnızca özel günlerde değil her zaman değer verilmesi gerektiğini ifade eden Yel, kadınların aile hayatındaki önemine dikkat çekti. (İREM DELİCE)
























ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.