Takip Et

SON DAKİKA

Burçin İVREN
[email protected]

Çocukluk Anısı Olarak Sokaklar

22 Ocak 2018, Pazartesi

     

90 sonrası kuşağın tanımadığı sokağı, 80 ile 90 arasındaki son kuşak olarak tanıyorum ben. O dönemler sokak; evin önüydü, yan mahalleydi, ötelerdeydi ama güvenliydi. Annelerin gözü geride kalmıyordu çocuklarını sokağa gönderdiklerinde. Bir kız çocuğu olarak yaz gecelerine kadar sokaklardaydım ben. Sokağın gündüzünü de tanıyorum akşamüstülerini de.

 

Sokak; oyundu, küfürdü, saklambaçtı, kavgaydı, seksekti, yakan toptu, kaldırıma oturmuşluktu, ip atlamaktı, kiremitleri dizmekti, erik çalmaktı, zil basıp kaçmaktı, ateş yakmaktı, tepelere çıkmaktı, top sektirmekti, bisiklet sürmekti, laf yarıştırmaktı, pencereleri açık evlerin içine zararsız taşlar atmaktı, korkunç hikayeler anlatmaktı. Yemek sonrası kapı kapı dolaşıp herkesi dışarıya çağırmaktı. Ve sokak, bir övgü olarak kötü kokmaktı.

 

Evet bir övgü olarak kötü kokmaktı sokak. Çünkü kiri pası, koşturmaktan bitap düşmüş teri eve getirmekti. Ben kötü kokardım eve geldiğimde. Sokağı toplar getirirdim üzerimde. Doğru banyoya diye karşılayan bir ses olurdu annem.

 

Sokak, benim özgürlüğümdü. Gücümü sınadığımdı. Bisikletle şehrin uzaklarına gidişimdi. Kollarımı açışım ve rüzgarı hissedişimdi. Boş bir parkta banka oturup düşünüşümdü. Top sektirişimdi. Toprağı çamura, çamuru şekillere dönüştürüşümdü. Mahalleden mahalleye göçüşümdü. Dut ağacının altıydı. Salıncakta ellere sinen demir kokusuydu. Anane avlusundaki çitten koparılan kargıyı at sayarak koşturuşumdu. Salçalı ekmekti. Antik harabelerin ıssızlığından geçmekti. Peşime takılan arıydı. Bisiklet tekerinin altında ezilmesin diye bakındığım karıncaydı. Elleri boyayan yeşil cevizdi. Çekirdekti. Okulun karşısındaki evin önünden defalarca geçmekti. Yaz geceleri yanıp sönen uçakları izlemekti. Anneye, cama çıksın diye aşağıdan bağırarak seslenmekti. Kömürlükteki korkutan gölgeydi. Bisikleti başka mahallelerin akan çeşmesine götürüp temizlemekti sokak. Çıkan zinciri yerine takma becerisiydi.

 

Sokak, halı yıkayan anneye fırçayla yardım etmek ve ayakları şapır şapır suyun içinde gezdirmekti. Babanın kestiği kurbanın bacağından tutmak, parçaları tepsiyle eve taşımaktı. Bakkala gidene kadar alınacakları içinden tekrar etmek ve getir götür işleri için homurdanmaktı. Ekmeğin ucunu koparıp eve dönmekti. Komşunun kapısını çalıp “Müsaitseniz annemgil size gelecek” demekti. Düşmekti. Dizi kanatmaktı. Yüksek yerlerden uçacakmış gibi aşağıya atlamaktı. 'Üff gene felsefe yapma' diyen ağızdı sokak. Şikayete gelen komşu kadındı.

 

Sokak, arkadaşlıktı. Hoşnutluktu. Oğuz’du. Onunla aynı dershanede olma heyecanıydı sokak. Baba korkusuydu. Raif’ti. Ferayi’ydi. Ceylan’dı. Serap’tı. Bir gün öncesi taşlarda beraber oturduğum bir gün sonrasında ise ölümünü çığlıklarla duyduğum Emel’di. Kızını kaybetmiş annesinin beni yaşar görmesinden duyduğum gizli hicaptı. Sessizliğin çökmesi ve kuşların bir garip ötmesiydi. Ondan kalan sarımsı peçetelerdi sokak. Halen sakladığımdı. Yalvaç'tı. Yalvaç'ındı.

 

Büyüdüğümde sokaklardaki ‘çocuk Burçin’ kadar özgür olamadım hiç. Ve yer etmedi hiç bir yaşanmışlık. Biriktiremedim yaşamı yaşam üzerine. Beceremedim özgürlük duygusunu. Çocukluğum benim en güzel hikayem. Kendim gibi oluşumun cesareti. Ve sokaklar, çocukluğumun en güzel eviydi. 



Yazarın Tüm Yazıları

Eylül

14 Eylül 2020, Pazartesi

Yapamama Olanağı İçin Zaman Tanımak

10 Şubat 2020, Pazartesi

Tanıdık bir tat ve uğrak bir mekan olarak hüzün

29 Mayıs 2019, Çarşamba

İnsan İnsanın Tesadüfüdür

26 Şubat 2019, Salı

Geceye Övgü

26 Ocak 2019, Cumartesi

Bir Sıkıntının Eşiğinde: “Martı Jonathan Livingston”

26 Ekim 2018, Cuma

Yenilik

14 Eylül 2018, Cuma

Aşkı da beklemeliyiz mevsimler gibi

2 Ağustos 2018, Perşembe

İnsan İnsana Ne Bırakabilir Sözden Başka?

11 Mayıs 2018, Cuma

Mavi Bir Dalganın Ucunda

20 Nisan 2018, Cuma

Yakınlık Kurma Cesareti

12 Mart 2018, Pazartesi

Mutsuzluk Üzerine

14 Şubat 2018, Çarşamba

Bir İnstagram Eleştirisi: “Gösteriyorum Öyleyse Varım”

1 Şubat 2018, Perşembe

Çocukluk Anısı Olarak Sokaklar

22 Ocak 2018, Pazartesi

Dostluğun Gölge Yanı Olarak Kırgınlık

15 Ocak 2018, Pazartesi

Yalnızlığa Övgü

9 Ocak 2018, Salı

Yeniden Başlamanın İstenci

20 Aralık 2017, Çarşamba