Takip Et

SON DAKİKA

Burçin İVREN
[email protected]

Dostluğun Gölge Yanı Olarak Kırgınlık

15 Ocak 2018, Pazartesi

     

Kuşkusuz dostluklar zor zamanların, arkadaşlıklar ise güzel zamanların ortaklığı içindir. Bir dostun sevgisi ile kendinize duyduğunuz eksik sevgiyi doldurabilir, bir dostun desteği ile kendinize veremediğiniz desteği tamamlayabilirsiniz.Çünkü dostluk, insan kalbinin eşiti ve onu tamamlayanıdır.

 

Dostlar birbirlerini hissederler. İki dost karşılaştığında, birinin taşıdığı ağrı ve ağırlık diğerine de geçer. Çünkü aralarında bulunan akışkan bağ, sevginin de üzüntünün de sıkıntıların da sevinçlerin de birbirine geçmesini sağlar. Olumlu duyguların yanında olumsuz duyguların da geçmesi, bir açıdan insanın başkasının yüküyle de yüklenmesi anlamına gelir. Ağrı kadar ağır, acı kadar yaralayıcı ve zorluğu kadar zorlayıcı. Kendisine akan yükü anlayış, öngörü, sevgi ve destekle dönüştürebilen dost, mevcut sıkıntının ortasına da bir yarık açmış olur. Böylece sıkıntı, bir kalbe büyük görünse de iki kalbin karşısında zayıflayıp küçülecektir.

 

İnsan bir kalbi dost olarak gördüğünde, ona kendini yaprak yaprak, katman katman açar. Korunmaya gereksinim duyulmadan güvenin, sevginin ve beklentinin en yüksek raddede yaşandığı bu alan, aynı zamanda kırılmaya karşı da en hassas bırakılmış olan alandır.

 

Dostluğun gölge yanı ise işte bu kırgınlık alanıdır. Kişinin duygu dünyasında bir dosta karşı duyulan kırgınlık, bir arkadaşa duyulan kırgınlıktan daha şiddetli şekilde yaşanır. O yaprak yaprak açılan derinlik, kırgınlıkla kat kat kapanır sonra. Kapanır ve derinlere ulaşan sıcaklık soğuyarak yüzeye ve uzağa doğru itilir. Yakınlık, yabancılıkla yer değiştirir telafi edilemediğinde.

 

Aceleci davranan bir kırgın bakışın gözden kaçırdığı şey ise geçmişte emek üzerine emekle örülen yaşanmışlığın nasıl bir kaç kırgınlıkla yok sayılabileceğidir. Bunun cevabı ise kırgınlığın şiddetinde, kırgınlık üzerine sağlanan iyileştirici uzlaşıda, dostluğun köklerinde ve değişen hayat akışında saklıdır.

 

Dostluklar, büyük şeylerle olduğu kadar küçük ayrıntılarla da sınanır. Onu ayrıntılarla sınanabilir yapan şey, dostluğun iç dünyamızın en gizil alanlarından en açık alanlarına kadar heryerdeliğidir. Karşılıklı olarak yer edinen bu heryerdelik, kırgınlığa karşı hassasiyet ve yüksek beklenti; sanılanın aksine dostluğu arkadaşlığa oranla daha riskli bir zemine taşır. Sorumluluğu geniş bir zemindir bu. Yaşanan kırgınlıklar dolayısıyla dostluğun bitimine yaklaşmak, bir arkadaşlığın bitimine yaklaşmaktan daha keskin ve geri dönüşsüzdür. İşte bu yüzden bir dostun gücenik bakışını iyileştirmek, ancak çok daha büyük bir özen ve ilgiyle mümkündür. Elzemdir. Güçtür. 



Yazarın Tüm Yazıları

Eylül

14 Eylül 2020, Pazartesi

Yapamama Olanağı İçin Zaman Tanımak

10 Şubat 2020, Pazartesi

Tanıdık bir tat ve uğrak bir mekan olarak hüzün

29 Mayıs 2019, Çarşamba

İnsan İnsanın Tesadüfüdür

26 Şubat 2019, Salı

Geceye Övgü

26 Ocak 2019, Cumartesi

Bir Sıkıntının Eşiğinde: “Martı Jonathan Livingston”

26 Ekim 2018, Cuma

Yenilik

14 Eylül 2018, Cuma

Aşkı da beklemeliyiz mevsimler gibi

2 Ağustos 2018, Perşembe

İnsan İnsana Ne Bırakabilir Sözden Başka?

11 Mayıs 2018, Cuma

Mavi Bir Dalganın Ucunda

20 Nisan 2018, Cuma

Yakınlık Kurma Cesareti

12 Mart 2018, Pazartesi

Mutsuzluk Üzerine

14 Şubat 2018, Çarşamba

Bir İnstagram Eleştirisi: “Gösteriyorum Öyleyse Varım”

1 Şubat 2018, Perşembe

Çocukluk Anısı Olarak Sokaklar

22 Ocak 2018, Pazartesi

Dostluğun Gölge Yanı Olarak Kırgınlık

15 Ocak 2018, Pazartesi

Yalnızlığa Övgü

9 Ocak 2018, Salı

Yeniden Başlamanın İstenci

20 Aralık 2017, Çarşamba