Takip Et

SON DAKİKA

Burçin İVREN
[email protected]

Geceye Övgü

26 Ocak 2019, Cumartesi

     

***Görsel, Ali KARATEKİN tarafından "Geceye Övgü" yazısına özel olarak tasarlanmıştır. 

 

“Yürekleriniz kendi sessizlikleri içinde gecenin ve gündüzün gizlerini bilirler.” Ermiş, Halil Cibran

 

Kimi insanların ritimleri, akşamın karanlığı yeryüzüne çökmeye başlayınca açılan bir iyilik hali gibidir. Onlar, gündüzün her şeyin üzerine düşerek parlattığı ışığı sevmiyorlar. Gündüz zamanını da kendilerine ait hissetmiyorlar.

 

Bir yörüngede yüzen gece ve gündüz peşi sıra gelerek zamanı insana ait kılar. Ancak gece zamanının insana aitliği, gündüz zamanına göre daha fazla hissedilir. Çünkü gece, gündüzün iş saatlerinden, sosyal rollerinden ve sorumluluklarından muaf olarak sahibine arındırılmış bir kendilik alanı sunar.

 

Kimilerinin geceyi sadece uyuyarak geçirmeyi yeğlememesi işte bu yüzdendir. Onlar gecenin uyanık dinlencesinde, düşünmekten, düşlemekten ve kendini gerçekleştirme arzusu ile bir şeyler üzerine çalışmaktan keyif alırlar.

 

Ve bazıları, içlerini arındırabilmek için sadece geceye mahsus olarak gözüken göksel şeylere bakarlar. Bakma ihtiyacı hissederler. Ve bakmak, kim bilir belki de bakılan şeyin imgesine sahip olmaktır. Kimi insanlar, "Dolunay izlemekten keyif alıyorum, yıldızlar beni büyülüyor." diyemeseler bile içimizde onlarla beslenen, yıldızların ve ayın serpilişindeki ihtişama hayran kalan ve sessizlik boşluğundan gecenin donuk ışığını emenler var.

 

Ve kuşkusuz gece, ona ait olanları bilinmez bir bağla birbirine bağlar. Gündüzü sevenler, gündüzü sevenlerle karşılaştıklarında bunda sevinecek bir şey bulamazlar. Ancak geceyi sevenler, geceyi sevenlerle karşılaştıklarında içlerinden bir sevinç duyarlar. Belki de hayaller, kim bilir belki de dualar, belki de endişeye rağmen azmin kendisi, sadece sahiplerinin bilebileceği bir tatla bilinçlerden çıkarak her şeyi birbirine bağlayan gecede birbirine bağlanmıştır. Bu yüzdendir ki gece, geceyi yaşayanları birleştirir.

 

İyi ki gece ve gündüz birbiri ardınca geliyor. Gecenin en bitimsiz karanlığında gün, ilk kıpırtısıyla doğmaya hazırlanıyor. Hava, toprak, ateş ve su telaşesinden sıyrılarak yenileniyor. Ve yeryüzünü örten gecenin söylencesi, geceyi saran gündüze doğru akıyor...



Yazarın Tüm Yazıları

Eylül

14 Eylül 2020, Pazartesi

Yapamama Olanağı İçin Zaman Tanımak

10 Şubat 2020, Pazartesi

Tanıdık bir tat ve uğrak bir mekan olarak hüzün

29 Mayıs 2019, Çarşamba

İnsan İnsanın Tesadüfüdür

26 Şubat 2019, Salı

Geceye Övgü

26 Ocak 2019, Cumartesi

Bir Sıkıntının Eşiğinde: “Martı Jonathan Livingston”

26 Ekim 2018, Cuma

Yenilik

14 Eylül 2018, Cuma

Aşkı da beklemeliyiz mevsimler gibi

2 Ağustos 2018, Perşembe

İnsan İnsana Ne Bırakabilir Sözden Başka?

11 Mayıs 2018, Cuma

Mavi Bir Dalganın Ucunda

20 Nisan 2018, Cuma

Yakınlık Kurma Cesareti

12 Mart 2018, Pazartesi

Mutsuzluk Üzerine

14 Şubat 2018, Çarşamba

Bir İnstagram Eleştirisi: “Gösteriyorum Öyleyse Varım”

1 Şubat 2018, Perşembe

Çocukluk Anısı Olarak Sokaklar

22 Ocak 2018, Pazartesi

Dostluğun Gölge Yanı Olarak Kırgınlık

15 Ocak 2018, Pazartesi

Yalnızlığa Övgü

9 Ocak 2018, Salı

Yeniden Başlamanın İstenci

20 Aralık 2017, Çarşamba