AyFm 100.5
  • 28 Aralık 2018, Cuma 15:29

İkinci el telefon satışlarında dolandırıcılığa dikkat

Aydın’da cep telefonu sektörünün önde gelen esnaflarından olan Hüseyin Erbilge, son dönemde ikinci el telefon satışlarında dolandırıcılığın arttığını belirterek, dikkat edilmesi gereken konularda Aydınlılar’ı uyardı.

Efeler İlçesi’nde cep telefonu sektöründe uzun yıllar hizmet veren Hüseyin Erbilge Satış ve Teknik Servis firmasının sahibi, ‘telefon doktoru’ olarak bilinen Hüseyin Erbilge, ikinci el telefon alım satımlarında son zamanlarda artan dolandırıcılığa karşı vatandaşları uyardı.

Aydın’daki bazı vatandaşların son dönemde birbirine benzeyen dolandırıcılık durumları ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Hüseyin Erbilge, “Son zamanlarda kolay para kazanmak uğruna, dolandırıcılıkta sınır tanımıyorlar ve her geçen gün kötü haberler almaya devam ediyoruz.

Cep telefonunuzu satmak istiyorsunuz fakat, cep telefonu dükkanları, telefonunuza değerinden düşük fiyat verdiği için, kendiniz internet üzerinden belli sitelerde ilan vererek değerinde satmak durumunda kalabiliyorsunuz. Siz sahibi olduğunuz cep telefonunu, model değiştirmek için veya para ihtiyacınızdan dolayı, ilana veriyorsunuz. Kısa zamanda, kendisinin ciddi alıcı olduğunu beyan eden dolandırıcı size mesaj veya mail atarak, ‘cihazın faturası, kutusu var mı, her şeyi tamam mı, fiyatta olabilecek bir şey var mı’ diye sorular sorarak, size kendini ciddi alıcı gibi gösteriyor. Sonrasında, ‘ben telefonunuzu satın almak istiyorum, ama İstanbul’da oturuyorum, burada tanıdığınız bir yakınınız varsa, kendisine gönderin, ben kendisinden parasını vererek elden satın alabilirim, çünkü banka işlerini bilmem şeklinde’ algı yaratıyorlar. Sonrasında herhangi bir kargoya giderek ürünü teslim ediyor ve tanıdığınıza telefonu göndermiş oluyorsunuz. Dolandırıcı size gün içinde göndermiş olduğunuz kişinin, adını soyadını öğrenmeye çalışıyor veya sizin adınızı soyadınızla kargo şubelerine telefon açarak alıcı isim ve soyismine ulaşıyor. Bu bilgileri gerek kargoya telefon açarak, gerekse kargonun web sitesinden edinen dolandırıcı, alıcı isim ve soy isminin yazılı olduğu sahte kimlik veya firma ise kaşe yaptırarak kargo dağıtıma çıkmadan, şubeden kargoyu teslim alıyor. Aldıkları kargodan çıkan telefonu yurtiçi veya yurtdışına orijinal yedek parça olarak satıyorlar. Çaldıkları cihazı parça niyetine satıp, kendilerini de riske atmıyorlar” diye konuştu.

PAYLAŞILMAMASI GEREKEN BİLGİLER

İkinci el telefon satacak olanların dikkat etmesi gerekenleri de anlatan Erbilge, “Öncelikle tanımadığınız kişilere T.C. kimlik numaramızı, telefonumuzun İmei numarasını, alıcı veya satıcılara ait kargo gönderim numaralarını paylaşmamalıyız. Çünkü özellikle kargo firmalarında çalışanlar, kendilerine gösterilen kimlik veya kaşenin, sahte olup, olmadığını anlayamazlar. Bu durumda farklı mağduriyetler yaşamamak için vatandaşlarımız dikkatli olmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.