Takip Et

SON DAKİKA

“Süryaniler hiçbir zaman aslını inkâr etmez”

7 Nisan 2022, Perşembe 16:20

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına, Süryani Arami Televizyon Yöneticisi Elyas Gelen konuk oldu. Gelen, “Süryaniler hiçbir zaman aslını inkar etmez” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Süryani Televizyonu’nun yayın politikalarından ve faaliyetleriden bahseden Gelen, “Televizyonumuz, tüm Süryanilerin el birliği gayreti ile federasyonumuz ve konseyimizin el ele vermesi ile İsveç’te açılışını yaptı. Ardından Almanya’da binamızın açılışını yaptık. Biz kanal olarak, ilk jenerasyon diye adlandırdığımız kişileri davet ederek 50-60 yıl öncesini anlatmalarına fırsat veriyoruz. Hangi sıkıntıları çektiler, neyi özlediler ve ilk geldiklerinde ne yapıyorlardı anlatıyorlar. Onlarla beraber bir nostalji programı yapıyoruz. Ardından gençlerin izleyip örnek alması için okumuş aydın kişilerle programlar yapıyoruz” dedi.

“İÇLERİNDE HER ZAMAN ANADOLU HIRSI VARDIR”

Almanya’daki Süryaniler hakkında Gelen, “Ağrılığı Türkiye’den gelen Süryanilerdir. Çoğu beni bilir, ben de onları bilirim ve çok severim. İçlerinde her zaman Anadolu hırsı vardır. Vatan sevgisi ve pozitif bir milliyetçilik son derece hakimdir. Türkiye’den gelen Süryaniler haricinde Suriye’den, Irak’tan ve Lübnan’dan gelenler de vardır. Zamanında Türkiye’den Almanya’ya yoğun bir Süryani kalabalığı gitti. Gidenlerin çoğu ilk zamanlarda tıpkı benim annem gibi ekonomik sebeplerden dolayı, para kazanmak için gittiler. Ardından 1980-1990 arasında irtica olarak gidenler oldu. Bazılarına inkar edilemez haksızlıklar yapıldı. Mallarına el konuldu, kimi aydınlarımız katledildi. Sanki bir nevi bu milleti ürkütelim de buralardan gitsinler diye mafyatik kişiler uğraştı. Bu sebeple çoğu Süryani gitmek zorunda kaldı. Fakat zamanla burada yaşanabilir bir ortam olunca kalmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

“HZ. İSA’NIN ANA DİLİNİ KONUŞAN BİR MİLLETİZ”

Türkiye’de Süryani olmak ile ilgili Gelen, “Türkiye’de yaklaşık 70-100 bin arasında Süryani yaşıyor. Süryaniler hiçbir zaman aslını inkar etmez. Şu an mevcut olan ortamın mükemmel olduğunu düşünüyorum. Tüm vatandaş haklarına sahip olduklarını görüyorum. Hatta bu sene tahminimce Haziran ayında ilk Cumhuriyet Kilisemizi İstanbul’da açacağız. Kuşadası’nda da birçok Süryani var. Burada bu kadar çok Süryani soydaşımız varken kilise yok mu diye düşünüyordum. Fakat çok yakında Kuşadası’nda mezhepsiz bir kilise açılacakmış. Fakat bu durum biz Süryaniler için saçmadır. Biz, önce kendi seçtiğimiz ve kutsadığımız yerde ibadet eder ve oraya kilise deriz. Almanya’da yaklaşık 56 adet kilisemiz bulunmakta. Süryanileri diğer Hristiyan mezheplerinden ayıran birkaç durum vardır. Süryaniler ilk inananlardır, ilk mezheptir. Bu durumla bizler kıvanç duyuyoruz. Hz. İsa’nın ana dilini konuşan ve yazan bir milletiz. Vatanımız dünyadır bizim. İstediğim şey inancımızı, geleneklerimizi gönlümüzce yaşayabilmek.” dedi. (ORKİDE ÜLKER) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler