
Karadeniz Yöresi'nin geleneksel tatlarından biri olan imansız peynir, diğer adıyla aho peyniri Kuşadası'nda reyonlardaki yerini almaya başladı. Bayburt'ta yapılan imansız peynir Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerinin yaylalarında çuvallar içinde 3 ay bekletildikten sonra satışa hazır hale geliyor.
Mıhlamanın ana maddesi olan aho peynirinin çok tuzlu olması nedeniyle 'imansız' adını aldığını söyleyen Kuşadası Karadeniz Şarküteri'nin sahibi Harun Sarı, "İmansız peynir, çok uzun uğraşlar sonucu elde edilen çok tuzlu bir peynir çeşidimiz. Bayburt'ta yapılan peynir, Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerindeki yaylalarda 3 ay bekletilir. Yayla havası ve nemini alan peynir, benzersiz bir tada ulaşır. Özgün bir kokusu ve acılığı vardır. Bir yıldan daha uzun süre dayanabilme özelliğine sahiptir. Aho peyniri ile yapılan kuymağın yani mıhlamanın tadına doyum olmaz. Peynirimizi Trabzon'dan özel olarak getirdik. Özel müşterileri olan imansız peynirini daha çok tansiyon hastaları tercih ediyor" dedi. (BAYRAM DEMİR/İNCİR AJANS)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.