Ramazan ayının ilk gününde Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda hem vatandaş hem esnaf fiyatları değerlendirdi. Pazarda sebze-meyve etiketlerinin genel olarak yüksek olduğu ifade edilirken, bazı ürünlerde geçen haftaya göre düşüş yaşandığı da dile getirildi. Emekliler bütçelerini zorladıklarını söylerken, esnaf ise alım gücündeki düşüşe dikkat çekti.
VATANDAŞ: “SEBZE MEYVE PAHALI”
Pazara alışveriş için gelen bir vatandaş, Ramazan öncesine göre bazı ürünlerin arttığını belirterek, salatalığın 120 liraya, domatesin ise tezgaha göre 60-100 lira arasında değiştiğini söyledi. Ispanağın da 30-40 liradan 50 liraya çıktığını ifade eden vatandaş, tek başına yaşadığı için 200-300 liralık alışverişle idare etmeye çalıştığını anlattı. Fiyatların “çok ucuz olmasa da aşırı pahalı da sayılmayacağını” dile getirdi.
Bir başka vatandaş ise bu haftanın geçen haftaya göre “biraz daha iyi” olduğunu, portakal, ıspanak, yeşillik ve enginar aldığını aktararak, domatesin uygun sayılabileceğini söyledi.
“RAMAZAN FIRSATÇILIĞI VAR” ELEŞTİRİSİ
Pazara sık gelen bir emekli, fiyatların genel olarak yüksek olduğunu belirterek, en çok elmanın 80-90 liraya çıkmasını pahalı bulduğunu söyledi. Önceki haftalarda lahana ve karnabaharın da arttığını hatırlatan vatandaş, Ramazan’la birlikte piyasada fırsatçılık yaşandığını savundu. Emekli olduğunu ve uygun fiyat için farklı pazarları gezdiğini dile getiren vatandaş, bütçeyi sarsmadan ihtiyaçları karşılama çabası içinde olduklarını söyledi.
Uzun süredir pazara çıkmadığını söyleyen bir başka vatandaş ise 800 lira civarında harcama yaptığını, buna rağmen temel ihtiyaçların karşılanmadığını belirterek hayat pahalılığından yakındı.
“HER ŞEY PAHALI, ÜLKE ZOR”
Fiyatları yüksek bulan başka bir vatandaş da özellikle domates, elma, biber ve salatalığın pahalı olduğunu ifade etti. Ülkedeki ekonomik gidişata dair umutsuz olduğunu dile getiren vatandaş, siyasete güvenmediğini ve pahalılığın giderek arttığını düşündüğünü söyledi.
Buna karşılık bazı vatandaşlar ise portakalın 30, karnabaharın 60 liradan satılmasını “bu pahalılığa göre uygun” bulduklarını belirtti. Başka bir alışverişçi de biberi 30, mandalinayı 50 liradan aldığını, fiyatların “normal ama Ramazan’da yine de pahalı” olduğunu dile getirdi.
ESNAF: “FİYATLAR DÜŞTÜ, PARA YOK”
47 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen esnaf Tahsin Varaçılı ise pazardaki durumun aslında iyi olduğunu savundu. Geçen hafta 100 lira olan domatesin bu hafta 50 liraya düştüğünü, bazı ürünlerde de 10-20 liralık gerileme olduğunu ifade eden Varaçılı, fiyatların İstanbul’a göre çok uygun olduğunu söyledi.
Alım gücündeki düşüşe dikkat çeken esnaf, müşterilerde nakit para kalmadığını, bu nedenle tezgaha POS cihazı getirdiklerini belirtti. Kredi kartı kullanımının arttığını söyleyen Varaçılı, ileride kart borçlarının sorun yaratabileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
PAZARDA TABLO: ALIM GÜCÜ GERİLEDİ
Ramazan’ın ilk gününde Efeler Perşembe Pazarı’nda vatandaşın ortak görüşü, sebze-meyve fiyatlarının genel olarak yüksek olduğu yönünde oldu. Bazı ürünlerde haftalık düşüş görülse de emekliler ve dar gelirli vatandaşlar bütçelerinin zorlandığını ifade etti. Esnaf ise fiyatların maliyetlere göre uygun olduğunu, ancak satışların alım gücündeki düşüş nedeniyle sınırlı kaldığını belirtti. Ramazan boyunca pazardaki fiyat hareketlerinin ve talebin nasıl şekilleneceği merak konusu. (İREM AKCAN)























ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.