AyFm 100.5
  • 16 Mayıs 2023, Salı 16:50

Unutulan meslek; saraciye

Unutulmuş meslekler kategorisine alınan saraciye mesleğine ilgi giderek kayboluyor. Saraciye ustası Necmi Sevim, devlet destekli çırak yetiştirmek istendiğini belirtirken, "Çalışacak eleman bulamıyoruz, çırak yetiştirme şansımız yok" dedi.

Aydın'ın Efeler İlçesi'nde 45 senedir saraciye mesleğini yaptığını söyleyen Necmi Sevim, bu mesleğin dededen miras olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

At ve eşek yuları yerine kedi ve köpek tasmasına bıraktığını dile getiren Sevim, “Dededen, babaya, babadan bana kalan mesleği devam ettiriyoruz. Kırk sene önce at eyeri yapıyorduk. Hayvan yuları yapıyorduk. At eyeri işi azalınca tasma işine döndük. Artık köpek ve kedinin; boyun tasmasını, bel tasmasını yapıyoruz” diye konuştu.

Meslek hayatı boyunca çok sayıda usta yetiştirdiğini söyleyen Sevim, “Aydın'da bu mesleği yapan dört kişiyi de ben yetiştirdiğim. Yetiştirdiğim dört elemanın artık kendi mekanı var ve hepsi işlerinin başında çalışıyor” diye ifade etti.

Seraciye mesleğinde kullanılan derinin maliyetinin çok yüksek olduğunu belirten Sevim, “ Bu iş artık çok sermaye istiyor. Deri üzerinde çalışıyoruz ve derinin fiyatı çok yükseldi. Bizde direkt birinci sınıf deri kullanmak yerine birinci sınıf derinin arta kalan parçalarını kemercilerden alıyoruz ve o parçaları dönüştürerek kullanıyoruz. Mesela

kemerden artan, kullanılmayan bir malzemeyle tasma yapıyoruz” dedi.

Çırak bulmakta zorlandığını söyleyen Sevim, “Zor bir meslek ve çırakların yetişmesi gerekiyor. Bu sene KOSGEB unutulmuş meslekler kategorisine aldı saraciye mesleğini. KOSGEB, ‘Bir tane de çırak yetiştirin maaşını ve sigortasını biz verelim’ diyor; ama öyle bir şansımız yok. Çünkü bütün gençlerimizin hepsi okuyor. Çocuk altı yaşında okula girse on sekiz yaşında okulu bitiriyor. O yaştan sonra mesleği öğretmek kolay değil. Öyle bir şansımız da yok. Bu meslek sabır istiyor. Güzel bir kazancı var; ama kolay iş değil. Gençlerin bu işi yapması için temelden girmesi lazım, çıraklıktan görmesi lazım” diye belirtti. (GÜLCAN ATIGAN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.