Eski Aydın Belediye Başkanı, Kent Bilimci ve Yüksek İnşaat Mühendisi Hüseyin Aksu, her salı saat 11.00’de yayınlanan “Şehir ve İnsan” programında Aydın’ın şehircilik, ulaşım, altyapı ve yerel yönetim sorunlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Aksu, 1994-2002 yılları arasında Aydın’da hayata geçirdiği projeleri anlatırken, bugünkü yerel yönetim anlayışını da sert sözlerle eleştirdi.
tvDEN ekranlarında her salı saat 11.00’de yayınlanan “Şehir ve İnsan” programında konuşan Eski Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, Türkiye ve Aydın gündeminin siyasi tartışmalarla meşgul edildiğini belirterek, asıl konuşulması gereken konuların kentin biriken sorunları olduğunu söyledi. Aksu, Aydın’da Söke Ovası’nın su altında kalması, Menderes Havzası’nın sorunları, ulaşım ve altyapı eksiklikleri gibi başlıkların geri planda bırakıldığını ifade etti.
“Amacım kimseyi övmek ya da sövmek değil, çözüm göstermek”
Programda eleştirilerinin kişisel olmadığını vurgulayan Aksu, amacının siyasi polemik üretmek değil, kent sorunlarına çözüm göstermek olduğunu söyledi. Aksu, yıllardır sosyal medya paylaşımlarında, akademik çalışmalarında, kitaplarında ve konferanslarında aynı ilkeyi savunduğunu belirterek, “Kimseyi övmek, sövmek değil; sorunları çözmek, yanlış yapılanları anlatmak ve doğrusunun ne olduğunu göstermek” dedi.
Aydın’daki kanalizasyon ve altyapı sorunlarına da değinen Aksu, geçmişte kentin kanalizasyonunun dereye, ovaya ve denize aktığını söylediği için hakkında dava açıldığını ancak beraat ettiğini hatırlattı. Eleştirilerinin belgeye, fotoğrafa ve çözüme dayandığını belirten Aksu, Aydın genelinde 17 kanalizasyon arıtma tesisi projesi hazırladığını ifade etti.
“8 yılda 54 bulvar, 1346 cadde ve sokak, 87 kavşak açtık”
Hüseyin Aksu, belediye başkanlığı yaptığı 1994-2002 yılları arasındaki çalışmalarını da detaylarıyla anlattı. Görev yaptığı dönemde Aydın Belediyesi’nin bugünkü büyükşehir yapısından çok daha dar bir yetki alanına sahip olduğunu belirten Aksu, buna rağmen 8 yılda 54 bulvar, 1346 cadde ve sokak ile 87 kavşak açtıklerini söyledi.
Aksu, bu yatırımların yalnızca asfalt dökme ya da tabela dikme işi olmadığını, sıfırdan planlama, kamulaştırma, altyapı, üstyapı ve mühendislik çalışması gerektiren işler olduğunu belirtti. “Tarlanın içinden bulvar açtık, olmayan sokağı açtık” diyen Aksu, kent yönetiminin hazırlık, bilgi, diyalog ve proje ciddiyeti gerektirdiğini vurguladı.
“Siyaset hazırlık işidir, pazarlıkla belediye başkanlığı olmaz”
Programda siyasetin liyakat ve hazırlık gerektirdiğini söyleyen Aksu, belediye başkanı olmadan yıllar önce Aydın’ın imar planları ve şehircilik projeleri üzerinde çalıştığını anlattı. 1980’li yıllarda Aydın Belediyesi’ne danışmanlık yaptığını, eski otogar projesinde finansman modeli geliştirdiğini ve kente katkı sunduğunu belirten Aksu, siyasetin bir anda aday olup koltuğa oturmakla yapılamayacağını söyledi.
Aksu, “Siyaset bir hazırlık işi. Hop bir pazarlık, hop iki torba para; adaysın, belediye başkanı oldun. Böyle belediye başkanlığı olmaz” ifadeleriyle mevcut siyasi anlayışı eleştirdi.
50 yıllık master plan vurgusu
Hüseyin Aksu, 1996 yılında Aydın için 50 yıllık vizyon taşıyan makro planlar hazırladığını belirtti. Ulaşım, trafik, sanayi, eğitim, tarım, altyapı ve konut gibi başlıklarda 16 master plan oluşturduklarını anlatan Aksu, bu planların kent konseyi, kamu kurumları, mühendisler, hukukçular ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlandığını söyledi.
Aksu, kent yönetiminde ezbere iş yapılamayacağını belirterek, “Öyle gidin oğlum şuraya asfalt dökün, şuraya şerit çekin demekle şehir bir yere gitmiyor. Bu ciddi bir hazırlık işi” dedi.
Büyükşehir Yasası’na eleştiri: “Hizmeti engelleyen bir kanun”
Programda bugünkü Büyükşehir Yasası’nı da eleştiren Aksu, mevcut sistemin ilçe belediyelerini yetkisiz ve parasız bıraktığını savundu. Büyükşehir belediyelerine geniş yetkiler verildiğini ancak ilçe belediyelerinin altyapı olmadan yol, kaldırım ve üstyapı hizmeti yapamaz hale geldiğini belirtti.
Aksu, geçmişte Aydın, Denizli ve Manisa için özel bir büyükşehir modeli önerdiklerini, bu modelle bölgesel kalkınmada Türkiye’ye örnek olacak bir yapı kurulabileceğini söyledi. Kendi ifadesiyle hedeflerinin siyasi değil, Aydın’da Türkiye’ye örnek bir kalkınma laboratuvarı oluşturmak olduğunu dile getirdi.
“Hizmetin sırrı kavga değil, diyalog”
Aksu, belediye başkanlığı döneminde farklı siyasi partilerden isimlerle diyalog kurarak hizmet ürettiklerini söyledi. Dönemin başbakanı, bakanları, muhalefet milletvekilleri, bürokrasi, belediye meclisi ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarını belirten Aksu, hizmetin kavga ile değil işbirliğiyle yapılabileceğini vurguladı.
“Önce kendi partinizin en tepesiyle, sonra rakip partilerle destek alacaksınız. Doğru proje götürürseniz hiç kimse hayır diyemez” diyen Aksu, yerel yönetimlerde başarının anahtarının proje, diyalog, finansman modeli ve halkla iç içe çalışma olduğunu söyledi.
Aydın’ın ulaşım projelerini anlattı
Programın önemli bölümünü Aydın’ın ulaşım projelerine ayıran Aksu, çevre yolu, otoban bağlantıları, İzmir Bulvarı, Muğla Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı, Yeni Dörtyol ve kent içi kavşak düzenlemeleriyle ilgili geçmişte yapılan çalışmaları anlattı.
Aksu, çevre yolunun doğu dalının yapıldığını ancak batı dalının 25 yıldır tamamlanmadığını belirterek, bunun Aydın şehir içi trafiğini kilitlediğini söyledi. Otoban kavşağı, Yeni Dörtyol ve kent içi trafiğin rahatlaması için geçmişte hazırlanan projelerin uygulanması gerektiğini belirten Aksu, çözümün günübirlik köprü ya da asfalt çalışmalarıyla değil, bütüncül ulaşım planlamasıyla sağlanacağını ifade etti.
“İki şeritli bulvar olmaz”
Aksu, Aydın’da yapılan bazı yol çalışmalarını da eleştirdi. Kent içinden geçen ana bulvarların iki şeritli yapılmasını yanlış bulduğunu belirten Aksu, şehir içi ana arterlerin en az üç şeritli ve park cepli planlanması gerektiğini söyledi.
İncirliova yolu ve Didim’deki bazı yol çalışmalarını örnek gösteren Aksu, “İki şeritli artık bulvar olmaz. En azından park şeridi koyun, en azından üç şerit yapın” diyerek ulaşım mühendisliği ilkelerine dikkat çekti.
“Aydın’ın hafızasını yok etmeyin”
Programda kent estetiği ve şehir hafızasına da değinen Aksu, geçmiş dönemde yapılan park, refüj, bank, kavşak, yeşil alan ve kent mobilyalarının korunması gerektiğini söyledi. Aydın esnafına yaptırılan dayanıklı kent mobilyalarının sökülüp yerine pahalı ve dayanıksız ürünler konulduğunu savunan Aksu, bunun hem ekonomik hem de şehircilik açısından yanlış olduğunu belirtti.
Yeni Dörtyol ve Adnan Menderes Bulvarı üzerinden örnekler veren Aksu, şehrin geçmişte kazandığı değerlerin korunması gerektiğini ifade ederek, “Bu şehrin bir hafızası olmayacak mı?” diye sordu.
“Şehircilik bir bilim dalıdır”
Programın sonunda şehircilik anlayışının bilimsel temellere dayanması gerektiğini vurgulayan Aksu, yalnızca yol yapmak ya da asfalt dökmekle kent yönetilemeyeceğini söyledi. Ulaşım mühendisliği, altyapı, finansman, diyalog, kent estetiği ve halk katılımının birlikte ele alınması gerektiğini belirtti.
Aksu, “Siyasetin kötüsü kavgadır, siyasetin iyisi diyalog kurmaktır. İşbirliğidir” diyerek konuşmasını tamamladı. Aksu, gelecek haftaki programda da Aydın’daki 8 yıllık belediye başkanlığı döneminde yapılan çalışmaların detaylarını anlatmaya devam edeceğini söyledi. (SELİME AYDEMİR)
























ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.