
Kurban Bayramı dolayısıyla kasaplarda yoğunluk hat safhaya ulaştı. Aydın’da hizmet veren Üstün Kasap ve Kasap Murat işletmelerinde hem kesim hem de parçalama işleri aralıksız devam ederken, işletme sahipleri ve çalışanları bayram sürecinde vatandaşların en çok nelere dikkat etmesi gerektiğini gazetemize anlattı.
“POŞETE KOYMAYIN, ASKIYA ASAMIYORSANIZ TEPSİDE TERS DÜZ YAPIN”
Üstün Kasap’tan Serkan Üstün, bayram sürecinin oldukça yoğun geçtiğini belirterek, “Parçalama, sıyırma, kıyma, kuşbaşı ve lop et gibi hazırlıklar yapıyoruz. Etlerin kemiklerinden sıyrılıp kullanıma hazır hale getirilmesi ciddi bir emek istiyor. Gördüğünüz gibi yoğun bir telaş içindeyiz” dedi.
Etin doğru muhafazasına dair uyarılarda bulunan Üstün, şu ifadeleri kullandı:
“Et askıda beklemeli ama ev ortamında bu mümkün olmayabiliyor. Bu durumda tepsilere yayarak, üst üste gelmeyecek şekilde ve arada bir ters düz edilerek soğutulmalı. Asla poşete koymayın. Havasız ortamda yeşerme yapar. Yeşerme ve kötü koku, bozulmanın habercisidir. Etin suyu içinde kaldıkça hafif kokabilir, bu normaldir ancak yeşillenirse tüketilmemeli.”
“15 YILDIR AYNI KASABA GÜVENİYORUZ”
Kasaplardan hizmet alan vatandaşlardan Eşref Cihan ise işletmeye olan memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi:
“Önce bayramınızı tebrik ederim, Allah kurbanımızı kabul etsin. 15 yıldır Üstün Kasap’ta etlerimizi kestiriyoruz. Kendi besihanelerinden aldığımız danalarla, iki gün soğuk havada dinlendirerek işliyorlar. İşçilik tertemiz oluyor. Herkese tavsiye ederim, Allah razı olsun. Şu an hem parçalama hem ayırma işlemleri için bekliyorum. Kurbanımızı ailece kestik, şimdi işlenmesini izliyoruz. Allah tekrarını nasip etsin.”
“BU YIL DAHA FAZLA BÜYÜKBAŞ KESİLDİ”
Kasap Murat işletmesi sahiplerinden Bayram Eviz, bu yıl taleplerin geçen seneye kıyasla ciddi oranda arttığını vurguladı:
“Bayramın ilk günü yaklaşık 150 büyükbaş, 350 de küçükbaş kesimi yaptık. Gelen etlerin parçalanması, kemik ayıklama, kıyma ve sucuk işlemleri devam ediyor. Geçen seneye göre yoğunluğumuz daha fazla. Vatandaşlar en çok kıyma ve kemiksiz et talep ediyor.”
Etin saklanmasıyla ilgili ise şu öneriyi paylaştı:
“Et önce sıcaklığını kaybetmeli. Ilıdıktan sonra poşetlere konulabilir ama hemen dondurucuya atılmalı. Soğutulmadan plastik kaba ya da poşete koymak etin bozulmasına neden olur.”
“ET DİNLENMELİ, TAZE ET SERT OLUR”
İşletme sahiplerinden Beyza Eviz de röportajda şu detaylara dikkat çekti:
“Bu yıl her zamanki gibi yoğun bir bayram geçiriyoruz. Vatandaşların bir kısmı etin bir bölümünü kıyma, bir bölümünü kuşbaşı olarak istiyor. Bazıları da parçalı halde alıp evde işliyor.”
Etin dinlenmeden işlenmesinin zorluklarını anlatan Eviz, “Kesilen et ilk gün kesinlikle poşete konmamalı. Serin bir yerde, kap içerisinde muhafaza edilmeli. Et 1 gün dinlenmeli. Bu hem yumuşaklığı hem de lezzeti açısından daha uygun olur” dedi. (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.