Takip Et
  • 31 Ağustos 2016, Çarşamba

EMEKLİ MAAŞLARI BAYRAMDAN ÖNCE YATACAK MI?

Emekliler, kurban bayramından önce banka promosyonu bekliyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Soylu’nun açıklamaları da bu beklentiyi artırıyordu. Banka promosyonlarının bayram sonrasına kalmasıyla beraber ekonomik daralmanın yaşandığı, hayvan fiyatlarının artış gösterdiği bir ortamda emekliler, nasıl kurbanlık alacaklarını kara kara düşünüyorlar.

Bu yıl Kurban Bayramı, 12-13- 14-15 Eylül tarihlerinde kutlanacak. Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların, 16 Eylül cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı. Böylelikle kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar için Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak.

Çalışanlar ve emekli olanlar, son günlerde "emekli ve memur maaşı Kurban Bayramı'ndan önce alınabilecek mi?” sorusunu soruyor.

Memur emeklileri maaşlarını zaten her ayın 1-5’i arasında aldığı için pek fazla sıkıntı gözükmüyor.

Daha önceki yıllardaki uygulamaya baktığımızda her ayın 15’inde maaşını alan devlet memurlarının tatil günlerine gelen dönemlerde maaşlarının bayram öncesi yatırıldığı gözüküyor.

Maaşlarını her ayın 16'sı ile 28'i arasında alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise heyecanla yapılacak açıklamayı bekliyordu. Daha önceki bayramların ayın ilk günlerine geldiği dönemlerde maaş alamadığı bayramlar geçiren işçi ve esnaf emeklilerinin içini rahatlatacak açıklamayı yine başbakan yaptı.

Başbakan Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş ödemelerinin de Kurban Bayramı’ndan önce yapılması için bakanlıklara talimat verdi. Maaş ödemelerinin 08-09 Eylül 2016 tarihinde yapılması bekleniyor.

NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR

Canlı hayvan-kurbanlık fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle işçi, memur, emekli gibi dar ve sabit gelirlilerin bu dini vecibesini yerine getirme imkânı son yıllarda ciddi oranda geriledi.

2002-2015 yılları arasında canlı hayvan-kurbanlık fiyatları, ortalama yüzde 600 artış kaydederken, resmi verilere göre ortalama memur maaşı yüzde 305, ortalama SSK emekli aylığı da yüzde 312 arttı. Yani maaşıyla 2 kurban alabilen bir işçi emeklisi, şimdi 1 kurbanı zor alıyor.

Üzülerek ifade etmek gerek ki 'Eti bayramdan bayrama görür hale geldik' diyen emekliler, bugünleri de arayacak gibi gözüküyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.