Takip Et

Yine-Yeni-Yeniden Yapılandırma

Kesinleşmiş bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM’ye teslim edildi.

6111, 6552, 6736 sayılı yapılandırmalardan sonra nur topu gibi yeni bir yapılandırmamız daha olacak.

Peki yeni yapılandırmayla ne hedefleniyor?

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamalarına göre yasa tasarısı 2 Mayıs’ta komisyonda görüşülmeye başlanacak.

8-9 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni yasayla yaklaşık 73 milyar liralık alacak yapılandırılacak.

1 Temmuz 2016 - 31 Mart 2017 tarihleri arasındaki dönem içinde vadesinde ödenmemiş vergi, gümrük vergisi, sosyal güvenlik primleri ve bir kısım kamu alacaklarını yeniden yapılandırma kapsamında olacak.

Yeni yapılandırmada, sadece kesinleşmiş kamu alacaklarından vadesinde ödenmeyenleri yeniden yapılandırma kapsamına olacak. Matrah artırımı olmayacak, vergi incelemeleriyle ilgili bir beyan olmayacak, herhangi bir şekilde pişmanlık düzenlemesiyle ilgili bir düzenleme olmayacak. İhtilaflı kamu alacaklarına ilişkin bir düzenleme de yok. Sadece ödeme vadesi geçtiği halde ödenmeyen kamu alacaklarının yapılandırılması söz konusu.

Geçen yıl haziran ayı ve daha öncesi dönemlerde borcu olduğu halde, bu borçları için yapılandırmaya müracaat etmeyen mükellefler de yeni yasadan yararlanarak yeniden yapılandırma başvurusunda bulunabilecek.

Peşin ödeme indirimi ve 36 aya kadar taksit imkanı ile vergilerin tamamı kapsama giriyor. Gümrük vergileri kapsama giriyor. SGK'ya ödenecek prim alacakları kapsama giriyor. Belediyelere ödenecek borçlar kapsama giriyor.

Hemen hemen herkesi ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik para cezaları, askerlik para cezaları, nüfus para cezaları gibi para cezaları da kapsama giriyor.

Orman Genel Müdürlüğü'nün kullandırdığı krediler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tarımsal amaçlı kooperatiflerin kullandığı kredilerin yapılandırılması da yeniden kapsamda olacak.

Yapılandırma başvuruları 2017 Haziran ayında başlayacak. Ödemeleri vergi borçları kapsamında olanlar temmuz ayında, SGK borçları kapsamında olanlar ağustos ayında yapılacak.

Devam eden 6736 sayılı yapılandırmanın uzatılan ilk taksit ödemelerinin de mayıs ayında başlayacağını düşününce her yapılandırma yazısında söylediğimi yeniden söylemek istiyorum.

Yine, yeni, yeniden yapılandırma değil, herkesin vergi sistemi içine gönüllü olarak katıldığı kalıcı, sürdürülebilir yeni bir vergi sistemi...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.