Takip Et
  • 16 Mayıs 2017, Salı

Bankada parası olana af yok

Torbanın da torbası olan, yeni torba kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Yeni uygulamayla Maliye Bakanlığı, vergi borcu için af talebinde bulunan mükelleflerin banka hesaplarını ve servetini araştıracak.

Mali durumunun kötü olduğu ya da kötüye gideceği gerekçesiyle başvuru yapan mükelleflerin vergi borçları, hiçbir faiz ya da enflasyon farkı uygulanmadan 60 aya kadar tecil edilebilecek.

Bankada parası olan, durumu iyi olan vergi borçlularının af talepleri kabul edilmeyecek.

Tecil şartları Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek ve tecil hakkından hangi firmaların yararlanacağına, Maliye Bakanlığı bünyesindeki komisyon karar verecek.

Kanun teklifine göre tecil hakkı sadece ticari, zirai veya mesleki kazanç vergilerine uygulanacak. Kira geliri elde edenler başta olmak üzere, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi diğer vergilere tecil olmayacak.

Mali durumu çok kötü olan mükellefin borcu sıfır faizle 60 aya kadar ertelenecek. İkinci kötü gruba 40 ay, üçüncü kötü gruba 30 ay gibi taksit süresi belirlenecek.

En zor ve en az zor durumdaki mükellefe yüzde 12'den aşağıya doğru farklı faiz oranları uygulanacak.

Mükellefin borcu 2 milyon lirayı geçmiyorsa hacizli malın kendisi tarafından satışına izin verilecek.

Tecile alınan vergi borcunun taksitlerinin en fazla 2 defa aksatılmasına izin verilecek. Üç taksidi ödemeyen mükelleflerin tecili kaldırılıp haciz başlatılacak.

KOSGEB KREDİLERİNE İNCELEME

Kredi Garanti Fonu, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olarak KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere finansman sağlamak amacıyla kuruldu.

2017 büyümesine KGF kredilerinin yüzde 1-1,5 oranında katkı yapması bekleniyor.

KGF ve KOSGEB kredileri ile ilgili taşıt, döviz, ve konut alımı gibi beklenti dışı kullandırıldığı yönünde eleştiriler var.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, KGF ve KOSGEB kredilerinin beklenti dışı kullandırıldığı yönündeki eleştirileri inceleyeceklerini söyledi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.