Takip Et
  • 28 Şubat 2017, Salı

Emekliye promosyon esnetildi

Emekliye banka promosyonu ödemeleri 1 Mart’tan itibaren başlıyor. Kamu bankalarından başka 18 özel banka da emeklilere banka promosyonu ödemesi için SGK ile anlaşma imzaladı. Buna göre bankalar emeklilere maaşlarına göre 3 yıllık için bir defaya mahsus 300 ila 450 lira arasında ödeme yapacak. Emekliler ortalama 375 TL promosyon alacaklar.

Bu tutar yıllık 125 lira, aylık 10 lira 42 kuruş ediyor.

Ödemeler üç ay boyunca sürecek. 11,5 milyon emeklinin tamamı hemen ödeme almayacak.

Ödeme sırası TC kimlik numarasının son rakamına göre belirlenecek. Kimlik numarasının son rakamı 9-7-5 olanlara martta, 3-1-8 olanlara nisanda, 6-4-2-0 olanlara ise mayısta ödenecek.

Promosyon tutarı emekli maaşı alınan hesaba yatacak. Ödemeler 2017’de emeklilerin maaş aldığı tarihe uygun olarak yapılacak. Ayın 17’sinde maaş alan ve TC Kimlik numarasının son rakamına göre ödeme sırası size gelen emekliye o tarihte hesaba yatırılacak.

Emeklinin promosyonu alabilmesi için öncelikle hesabının bulunduğu şubeye gidip sözleşme imzalaması gerekiyor. Promosyon için bankaya, “3 yıl maaşımı taşımayacağım” sözü verilecek. Bunun için sözleşme imzalanacak. Başka bir şart aranmayacak.

Sözleşme esnetilmeden önce kredili mevduat hesabı, otomatik ödeme, kredi kartı gibi bankacılık ürünleri şart koşuluyordu.

YÜZDE 5 VERGİ İNDİRİMİ

Gelir Vergisi Kanunu'nun 121. Maddesi “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığıyla yeniden düzenleniyor. Buna göre; ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları taşıyanların, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, ödemelerden indirilecek.

Hesaplanan indirim tutarı için üst sınır olarak 1 milyon lira olacak.

BÜYÜKANNELERE AYLIK

Torunlara bakan büyükannelere verilecek aylık için başvuruları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 65 bin başvuru aldıklarını açıkladı. Anne ve babanın çalışması durumunda evde torunlarına bakan büyükannelere ayda 425 TL maaş verilecek. Uygulamanın daha da yaygınlaşmasının hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine faydalı olacağı düşüncesindeyim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.