Takip Et

BİR SENDEN BİR BENDEN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 18-25 yaş arasındaki gençlerin 1 ile 3 işçi çalıştıran işyerlerinde daha fazla yer almalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşsizlik oranlarının daha da düşmesi için çok güçlü istihdam alanları oluşturmaları gerektiğini belirtti.

Bakan Sarıeroğlu, 18-25 yaşlarındaki gençlerin, 1 ve 3 işçi çalıştıran iş yerlerinde daha fazla yer almalarıyla ilgili olarak, "1 senden, 1 benden diye yeni bir teşvik uygulamasına başlıyoruz. Gençlerimizin daha güçlü şekilde buralarda yer alması için ilk defa bütün maaşını, sigorta primleri ve vergileri dahil olmak üzere İŞKUR'dan karşılamaya başlayacağız." açıklamasıyla yeni bir destek programının müjdesini vermiş oldu.

Bir senden bir benden uygulamasıyla yeni istihdam edilecek bir işçinin bir aylık ücretini, SGK primini ve stopajını bir ay İŞKUR karşılayacak, diğer ay işveren karşılayacak.

 

ASGARİ ÜCRETTE DEVLET DESTEĞİNE DEVAM

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Akansel Koç, işverene asgari ücret desteğinin 2018'de 100 lira olarak devam edeceğini açıkladı.

İki yıldır uygulanan desteğe, 2018 yılında devam edilmeyeceği bekleniyordu. Hatta bütçede yer verilmediğini önceki yazılarımda yazmıştım.

Desteğe devam kararını istihdama katkı sağlaması açısından önemli buluyorum.

 

2018 YILI İŞSİZLİK MAAŞI

İşsizlik maaşı, işsiz kalan işçinin son dört aydaki ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. İşçinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun alacağı işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor.

Asgari ücretin artmasıyla işsizlik maaşı, en düşük 811 lira oldu. İşsizlik maaşının üst sınırı ise 1623 lira olarak uygulanacak.

 

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI

Açıklanan aralık ayı enflasyonuyla memur, memur emeklisi, işçi emeklisi herkes yüzde 5.69 zam alacak.

Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 2721 liradan 2893 liraya yükselecek.

En düşük SSK emekli aylığı 1485 lira yerine 1570 lira olacak.

En düşük esnaf Bağ-Kur emekli aylığı ise 1330 lira yerine 1405 lira olacak. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.