Takip Et
  • 28 Eylül 2016, Çarşamba

Emekliye sıfır TL

Eski Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’nun "Çok güzel formülümüz var" diyerek müjdesini verdiği emeklilere banka promosyonu hayali, yeni bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun "Promosyon taahütümüz yok" açıklamasıyla suya düşmüş gözüküyor.

Bakan Müezzinoğlu, Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamada, “Bu bir bilek güreşidir, devam ediyor. İnşallah bilek güreşini sayın başbakanımıza teslim edeceğiz. O, bileği olması gereken şekilde bükecektir. Herhalde bu yıl sonuna kadar emeklilerimizin banka promosyonunu sonuçlandırırız” demişti.

Emeklilere banka promosyonunun hükümetin taahhütleri arasında olmadığını söyleyen bakan açıklamalarına ek olarak, bankaların emekli maaşlarını ödedikleri için bir hizmet yapktıklarını ve bu hizmetin karşılığında emekliden komisyon alma hakları bulunduğunu ama almadıklarını savundu.

Bakan emekliyi unuttu fakat başta TBMM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olmak üzere, emniyet teşkilatından üniversitelere ve diğer bakanlıklara kadar pek çok kurum, bankalarla yaptıkları maaş promosyonu anlaşmalarıyla çalışanlarına ek gelir sağlıyor.

TBMM, Halk Bankası’ndan milletvekilleri için 8 bin lira ile 9 bin 800 lira arasında banka promosyonu alıyor. Ve bu rakamlar 2016 yılı başında hesaplara yatırılmış.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, banka promosyonu olarak Ziraat Bankası Emek Şubesinden tüm personeli için toplam 4 milyon 601 bin lirayı peşin olarak almış ve personeline eşit olarak dağıtmış.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, personel başına 1600 lira banka promosyonun ödenmesi için 2019 yılına kadar Ziraat Bankası ile anlaşma yapmış.

Ulaştırma Bakanlığı, personel başına 1600 lira banka promosyonu için ihaleye çıkmaya hazırlanıyor.

Emeklilerin çatı kuruluşu olan Sosyal Güvenlik Kurumu kendi çalışanlarının maaş promosyonu için 2013 yılında ihaleye çıkmış. İhale sonucu 16.04.2013 ile 16.04.2018 yılları arasını kapsayan beş yıllık süreç için en yüksek teklifi 48 milyon lira ile Vakıflar Bankası vermiş ve personeline eşit olarak dağıtmış.

Kamu kurumları arasında maaş ödemeleri için banka promosyonu bu şekilde gerçekleşirken, söz konusu emekli olunca 300 lira banka promosyonu yerini banka komisyonuna bırakıyor.

Emeklilerin aklında tek bir soru var; bilek güreşini kim kaybetti?

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.