Takip Et

Esnafın Gündemi

Dini bayramlar öncesinde emekli maaşlarının erken yatması artık yerleşmiş bir uygulama. Öyle ki maaşlar bayram öncesinde yatmasa emeklinin bayramı zehir olacak. Normal şartlarda her ayın 23-24. günlerinde maaşını alan işçi emeklileri kurban bayramı öncesi 8-9 Eylül’de maaşlarını alınca, bir dahaki maaş dönemi olan 23-24 Ekim arasında tam kırk beş günlük bir ara oluştu. Mevcut maaşları ile bir ay zor geçinen emeklilerin kırk beş günlük geçim mücadelesi, esnafı da olumsuz etkiliyor. Kıraathaneler, aperatif salonları, marketler, berberler gibi küçük esnaf, çarşıda para dönmediğinden dert yanıyor.

TEMİNATSIZ KREDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, 4B (Bağ-Kur) kapsamında olup, prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkar ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkanı sağlandı. Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız, prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik il/merkez müdürlüklerine yapacaklar. Kurumdan alacakları “Prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilir” yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler. Bu imkandan, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, 4B prim borcunu ödemesi durumunda 4A'dan yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler yararlanabilecek.

YAZARKASA KULLANMA ZORUNLULUĞU YİNE ERTELENDİ

2015 yılında gündemimize giren yeni nesil yazarkasa kullanma zorunluluğu en son geçtiğimiz yıl kademeli olarak ertelenmişti. Bu kapsamda, 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı, 1 milyon lirayı aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden, 1 milyon liradan 500 bin liraya kadar olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihinden, 500 bin lira ile 150 bin lira arasında olan mükellefler için 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 bin liradan az olan mükellefler için de 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlayacaktı.

5 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle 1 Ocak 2017 ibaresi 1 Ocak 2018 olarak değiştirildi. Kademeli geçişle 150 bin lira üzerinde satış yapan tüm mükellefler yeni nesil yazarkasaya geçmiş olurken satışları 150 bin liranın altında kalan mükellefler için yazarkasaya geçme zorunluluğu bir yıl daha ertelenmiş oldu.

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNDE SON DURUM

6745 sayılı Kanun hükmündeki kararnamenin 71. maddesiyle 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 1/7/2017 tarihine kadar uzatıldı.

Bugüne kadar torba yasalarla düzenlenen çalışma hayatımız, böylelikle kanun hükmünde kararnameyle belirlenmiş oldu.

BAĞKUR’LUYA PRİM İNDİRİMİ BAŞLADI

Bağkur prim borçlarını zamanında ödeyen mükellefler artık 568,22 lira yerine 485,87 lira ödeyecek. Esnafın bu indirimden faydalanabilmek için ekim ayı Bağkur prim borcunu 31 Ekim 2016 tarihine kadar ödemesi gerekiyor. Bu tarihten sonra öderse primi 568,22 liradan hesaplanacak.

Prim indirimden faydalanmanın bir diğer şartı ise geçmiş dönemlerden borcu bulunmamak. 6736 yapılandırma yasasından faydalanmak için acele ederek 30 haziran tarihine kadar olan prim borçlarınızı yapılandırabilir; temmuz, ağustos ve eylül primlerinizi peşin ödeyerek (gecikme zamları hariç 1704,66 lira) ekim ayında 82 liralık indirimden faydalanabilirsiniz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.