Takip Et
  • 25 Temmuz 2017, Salı

İçimizdeki Suriyeliler

Türkiye’ye sığınan ve 2 milyon 746 bini kayıt altında olan yaklaşık 3 milyon Suriyeli bulunuyor.

 

Kayıt altındaki Suriye’lilere biyometrik kimlik verilirken Türk vatandaşları nüfus cüzdanlarını yenilemek için sağlık raporu alıyorlar ve 20 TL kimlik parası ödüyorlar.

 

Suriyeliler, geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma izni almak için Çalışma Bakanlığı’na başvuruda bulunabiliyorlar.

 

Geçtiğimiz hafta açıklanan işsizlik rakamlarına göre işsiz Türk vatandaşı sayısı 3 milyon 287 bin kişi. Neredeyse Suriyeli mültecilerle eşit sayıda.

 

Suriyeliler temel ve acil sağlık hizmetleri kapsamındaki tedavi ve ilaçlardan katılım payı vermeden faydalanabiliyorlar. İşçi ve memur emeklisi Türk vatandaşları ise katılım payı ödüyorlar. Genel Sağlık Sigortalısı Türk vatandaşları ise 53 TL, sigortalı bir işçi 503 TL, primini düzenli ödeyen bir esnaf ise 525 TL ödedikten sonra sağlık hizmetinden faydalanabiliyor.

 

Suriyeli mülteciler Türkiye’deki devlet okullarına ve geçici eğitim merkezlerine kaydolabiliyor. Geçici eğitim merkezleri, Suriyeliler için özel olarak açılmış eğitim kurumları niteliğinde. Üniversitede ise kontenjan dahilinde sınavsız okuma hakları bulunuyor. Türk vatandaşı gençler ise sınava 1 dakika geç kalsalar 1 yıl hayatı ertelemek zorundalar.

 

18-45 yaş arası askerliğe elverişli bir çok Suriyeli erkek mutlu mesut aramızda gezerken zorunlu askerlik sadece Türk vatandaşları için geçerli.

 

Son 5 yılda Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısı 230 bin. Akıllara Ahmet Kaya’nın şarkısı geliyor. Şehirlere bombalar yağardı her gece, biz durmadan sevişirdik.

 

Hal böyle olunca, nitelikli ya da niteliksiz ayrımı yapmaksızın Suriyeli mültecilere Türk vatandaşlığı verilmeli mi siz değerli okuyucularımızın takdirine bırakıyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.