Takip Et
  • 6 Haziran 2017, Salı

Ramazan pidesinin KDV oranı

Denizli’de bir pide ustası hem ramazan pidesi hem de kıymalı pideler yapıp satıyor. Pidelerin KDV oranında kararsız kalmış olacak ki hangi pide için hangi oranda KDV hesaplayarak fiş ya da fatura keseceğini vergi dairesine sormuş.

Vergi dairesi cevabında; hamburger ekmeği, tost ekmeği, sandviç ekmeği ile ramazan pidesi, boş pide ve lavaşın yüzde 1 oranında KDV’ye tabi olduğunu, iç malzemesi kullanarak (kıyma, patates, peynir vs.) pide hazırlanması suretiyle verilen hizmetin de yüzde 8 oranında KDV’ye tabi olduğunu belirtmiş. (GİB-Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı 28.02.2017 tarih ve 17461 sayılı özelge)

Eğer lüks bir yatınız varsa vergisiz mazot alabilirsiniz; ama temel gıdalarda dahi KDV hesabı yaparken maliye, kılı kırk yarıyor.

Ne diyelim, pide bulamazsanız yata binin!

RAMAZAN PAKETLERİNDE VERGİLEME

Çalışanlara dağıtılan gıda paketleri, gelir vergisi kanununa göre (md.61) vergiye tabi. İşverenin erzaklara ödediği KDV dahil tutar, çalışanın ücreti gibi değerlendirilecek ve çalışanın bordrosunda gösterilecek. Gelir vergisi hesabına dahil edilerek ayrıca damga vergisi ödenecek. KDV işveren tarafından indirim konusu yapılamayacak.

İKRAMİYE İÇİN SGK PRİMİ

Ayni yardımlar, sigorta primine dahil olmadığından, personele verilen gıda paketleri için SGK primi hesaplanmayacak. Ama işverenler çalışanlarına bayramda ikramiye vermek isterse, ikramiye tutarı üzerinden SGK primi hesaplanacak. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.