Takip Et

Teşviklerde kolaylık

Kayıt dışı işçi çalıştıran veya sigortalı gösterdiği kişinin fiilen çalışmadığı (sahte sigortalılık) tespit edilen iş yerlerinde, bir yıl süreyle sigorta prim teşvikleri askıya alınıyor. Fakat 'Torba Kanun' bu konuda işverenler lehine yaptırımı yumuşatıyor. Buna göre yapılan ilk tespitte teşvikler bir yıl değil bir ay süreyle askıya alınacak. Ancak ilk tespiti takip eden üç yıl içerisinde tekrar kayıt dışılık veya sahte sigortalılık tespit edilirse bu kez bir yıl süreyle teşvikler askıya alınacak. Ayrıca kayıt dışı veya sahte sigortalı olarak bildirilen kişilerin toplamı 5 kişiyi veya işçi sayısının % 1’ini aşmıyorsa, teşvikler askıya alınmayacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte bir yıllık teşvik yasağı devam eden iş yerleri de bu düzenlemeden yararlanabilecekler.

ESNAF AHİLİK FONU

İşsizlik Sigortası Fonu içerisinde oluşturulacak Esnaf Ahilik Fonu’na her esnaf sigorta prim matrahının % 2’si oranında prim ödeyecek. Ayrıca % 1 oranında da devlet katkısı olacak. Esnafın işsizlik ödeneği alabilmesi için;

4/b sigortalılığının sona ermesi,

Sigortalılığı sona ermeden önce 120 gün kesintisiz prim ödemiş olması,

Sigortalılığın sona erdiği tarihten önceki üç yıl içerisinde en az 720 gün prim ödemesi bulunması gerekiyor. Bu şartları yerine getiren esnafa 6 ay boyunca Ahilik Ödeneği verilecek.

Eğer son üç yıl içerisindeki prim günü 900 gün ve üzeri ise 8 ay, 1080 gün ise 10 ay boyunca ödenek verilecek. Yani işçilerde işsizlik ödeneği süreleriyle aynı şekilde, esnafa da Ahilik Ödeneği verilmiş olacak.

GSS PRİMİ SABİTLENİYOR

1 Ocak 2012 itibariyle Türkiye zorunlu genel sağlık sigortası sistemine geçti. Böylece herkes gelir durumuna göre zorunlu olarak sisteme prim ödemeye başladı. Bugüne kadar bu primler hane halkı gelir düzeyine göre kademeli şekilde uygulanıyordu. Örneğin 2017 yılında ödenen GSS primleri 71 lira ile 426 lira arasında değişiyor. Torba Kanun bu farklılığı kaldırıyor ve herkes için brüt kazancın % 3’ü oranında sabitliyor. Yani asgari ücretten prim ödeyen kişi 2017 yılında 53 TL GSS primi ödeyecek. Herkes için sabit bir oranın belirlenmesi, uygulamayı daha sade hale getiriyor. Ayrıca bu yasadan önce gelir testine hiç girmeyen kişiler, yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 12 ay içerisinde başvuru yaparlarsa, GSS borçları yeni rakama göre hesaplanacak. Yine daha önce hesaplanan diğer GSS borçları da yeni rakama göre güncellenerek tahsil edilecek.

BATIK KREDİLERDE ARTIŞ

Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin raporuna göre, Bireysel kredi ve kredi kartlarının toplam hacmi bir önceki yıl sonuna göre yüzde 10.4 oranında artarak 456 milyar TL'ye ulaştı. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış yüzde 14.6 ile konut kredilerinde yaşandı. Bireysel krediler toplam tahsili gecikmiş alacak tutarı bir yıl içerisinde yüzde 23.4 artarak 21.8 milyar TL oldu. Aynı dönemdeki tasfiye olunacak alacak oranı ise yüzde 4.1'den yüzde 4.6 seviyesine yükseldi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.