Takip Et
  • 23 Mayıs 2017, Salı

Doğmamış borca AF geliyor

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa teklifiyle birlikte artık hükümet af yasa tasarılarını Meclis'e getirmeden kamunun alacaklarını yeniden yapılandırabilecek.

Yeni af düzenlemesiyle hükümet henüz doğmamış kamu alacaklarını da yeniden yapılandıracak.

Hükümete, vergi ve benzeri ödenmemiş kamu alacaklarını tecil yoluyla 5 yıla kadar sıfır faizle erteleme yetkisi veren düzenleme, aynı zamanda Maliye Bakanlığı'na doğal afet olmuş gibi çeşitli gerekçelerle kamu alacaklarını erteleme yetkisi de tanıyor.

Af teklifiyle kamu alacaklarının tahsilini düzenleyen yasanın tecille ilgili maddesinde yapılan genişleme, önergeyle gelecek borçları kapsayacak şekilde daha da genişletildi. Borçları tecil edilen mükellefler şartları taşımaları kaydıyla doğacak yeni borçları için de tecil başvurusu yapabilecekler.

Bundan sonra af kanunları Meclis'e gelmeyecek. Yetki bundan sonra Maliye Bakanlığı'nda ve Bakanlar Kurulu'nda olacak. Bakanlar Kurulu belli kıstaslar dâhilinde zor durumda olan mükellefleri tespit edecek, gerekiyorsa onların borç faizlerini tecil edecek, onları yeniden yapılandıracak” dedi.

BAĞKUR’LUYA EMEKLİLİK MÜJDESİ

2015'te çıkarılan torba kanun ile Bağ-Kur prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu.

Daha önce borcu bulunduğu için günleri silinen Bağ-Kur’lular bu primlerini yeniden canlandırarak emeklilik imkânına sahip olacak. Silinen günlerin tamamı yeniden canlandırılarak (ihya) emeklilik hesabına katılacak.

İhya için hak sahiplerinin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor. Bu başvuru sonrasında borç tutarı hesaplanıp tebliğ ediliyor. Ödemenin 3 ay içinde yapılması ise zorunlu. ödeme yapmazsanız ihya talebiniz iptal oluyor.

Burada dikkat edilmesi gereken konu durdurulan sürenin tamamının ödenme zorunluluğunun olması. Yani daha az süreye ihtiyacınız olsa da ihyada sürenin tamamıödenmek zorunda. Örneğin sizin 14 aya ihtiyacınız var ama 18 ay dondurulmuş sigortalılığınız var. İhya 18 ay üzerinden hesaplanıyor.

Hesaplama başvurduğunuz tarihteki asgari prime esas kazanç üzerinden yapılıyor. Dondurduğunuz süreyi günlük prim miktarı ile çarpıp bunun yüzde 34.5'lik kısmını ödüyorsunuz.

Bu yıl asgari ücret brüt 1777,50 lira. 18 ay için hesaplama yaptığımızda;

18 X 1.777.5 X % 34.5 = 11.038 lira ödeyerek dondurulmuş sigortalılığınızı yeniden canlandırabiliyorsunuz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.