Takip Et
  • 13 Aralık 2016, Salı

Genel Sağlık Sigortası’nda yeni dönem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son yaptığı açıklamada bütçe görüşmelerinin ardından Genel Sağlık Sigortası (GSS) konusunda yeni bir yasal düzenleme yapılacağını belirtti.

Yeni düzenlemeyle üç kademeli prim sisteminin yerine, tek rakam üzerinden prim alınacak.

Bu amaçla SGK bünyesinde GSS Takip Genel Müdürlüğü kurulacak ve gelir testi artık bu kurum tarafından gerçekleştirilecek. Mevcut uygulamada gelir testi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından yapılıyor.

Herhangi bir işte çalışmadıklarından dolayı sigortası bulunmayanların genel sağlık sigortası primlerinin tespit edilebilmesi için gelir testi yapılıyor. Hane içinde kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu uygulama devam edecek.

Mevcut uygulamada, kişi başına gelir durumuna göre 65.88 lira, 197.71 lira ve 395.91 lira olmak üzere üç ayrı kademede prim alınıyor. Yeni sisteme geçildiğinde, geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkesten 53 lira prim alınacak.

GSS’ye tabi olanların gelir testi yaptırmalarını sağlamak için tapu işlemleri, yurt dışına çıkış ve araç alımı gibi işlemler sırasında “Gelir testini yaptırdınız mı” diye sorulacak.

50 BİN TL FAİZSİZ KREDİ

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığı ile KOBİ’lere verilecek 50 bin lira faizsiz kredi başvuruları bu hafta başlıyor.

Kredinin ilk 12 ayı geri ödemesiz olacak. Kalan sonraki dönemde 36 ayda ödeme yapılacak. Faizsiz olacak. Bu ödemeler 3 aylık eşit taksitlerle yapılacak. Krediden 15 bin KOBİ’nin yararlanması bekleniyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.