Takip Et

Torbadan Zam Çıktı

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 130 maddeden oluşan "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" meclise sunuldu.

 

Toplam 27.6 milyar liralık yeni kaynak paketinin yaklaşık 19 milyar lirası vatandaştan vergi artışları yoluyla toplanacak. Geri kalanı tasarruf ve varlık satışlarıyla elde edilecek.

 

MTV’YE ZAM

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde değer bazlı yeni bir sisteme geçiliyor. Vergilemede motor silindir hacmi yanında aracın değeri de bir ölçüt haline getiriliyor. Belirlenen değerlerin üzerinde taşıt değerine sahip araçlarda vergi tutarlarının yüzde 10 veya yüzde 20 daha fazla olması öngörülüyor. MTV zammı 1.6 silindir hacmindeki araçlarda yüzde 40, lüks araçlarda yüzde 68 oranına kadar artacak. Bu uygulamaya 1 Ocak 2018'den sonra başlanacak.

 

ŞANS OYUNLARINDAKİ VERGİYE İKİ KAT ZAM

 

Bakan'ın açıklamasına göre, şans oyunlarında ikramiye kazanan talihlilerden alınan vergi yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkacak.

 

KURUMLAR VERGİSİNDE YÜZDE 2 ARTIŞ

 

Finans sektöründe kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkacak. Bankaların vergi yükü her zaman olduğu gibi vatandaşa yansıyacak. Kasko ve sigorta fiyatlarında da artış bekleniyor.

 

Ayrıca tüm kurumlara da dağıtılmayan kar payları için yüzde 1 kesinti getirilecek.

 

KİRA GELİRLERİ

 

Kira gelirinde götürü gider oranı yüzde 25'ten yüzde 15'e düşürülecek. Böylece kira geliri olan mükelleflerin ödeyeceği vergi tutarı artacak. Vergi yükü artan ev sahipleri kiralara zam yapmak isteyecek.

 

GELİR VERGİSİ TARİFESİNDE YÜZDE 3 ARTIŞ

 

Bütün gelirler için uygulanan gelir vergisi tarifesinde de değişikliğe gidilecek. Bu değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018'den, diğer kazançlar için 2017 kazançlarından itibaren geçerli olacak. Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranı yüzde 30'a çıkarılacak.

 

SİGARA KAĞIDINA ÖTV

 

Makaron adı verilen sigara kağıdından özel tüketim vergisi alınacak. Tiryakiler bir paket sarma sigarayı ortalama 3-3,5 liraya mal ederken bir paket sarma sigara 6-7 liraya mal olacak.

 

GAZOZDAN 500 MİLYON LİRA GELİR

 

Kola üzerinden yüzden 25 oranında alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV), yılbaşından itibaren meyveli gazozlarla enerji içeceklerinden de alınmaya başlanacak. Bu düzenlemeyle bütçeye 500 milyon lira gelir sağlanacak.

 

EMLAK VERGİSİNE SINIRLAMA

 

2017 yılında arsa veya arazi değeri neyse 2018 yılı için yapılacak değer artışı hiçbir şekilde bu değerin yüzde 50'sini geçemeyecek şekilde yasal düzenleme altına alınıyor.

 

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ

 

Yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5 şeklinde farklı oranlarda uygulanan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) yüzde 7,5 olarak tek oranda birleşecek. Cep telefonu faturaları düşerken, internet faturalı daha yüksek olacak.

 

ASGARİ ÜCRET

 

Bu sene asgari ücret 1404 lira. Meclise gönderilen torba yasa ile asgari ücretin yüzde 20 dilimini geçmesi nedeniyle eylül ayından itibaren düşmemesi için düzenleme torba yasaya eklendi. Asgari ücret bu sene için 1404 liranın altına düşmeyecek.

 

HAFTANIN FIKRASI

 

Maliye Bakanlığı son MTV zammından sonra taşıt almaktan vazgeçen vatandaşlardan vazgeçme vergisi alacakmış.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.