Takip Et

Gelir vergisinde dikkat edilmesi gerekenler

Gelir vergisi beyan dönemi 27 Mart’ta bitiyor. Beyanname vermek için son haftanın içine girilirken, henüz beyanname vermeyenler için dikkat edilmesi gerekenler neler?

Ticari gelirin yanında varsa gayrimenkul sermaye geliri birlikte toplanarak tek bir beyanname verilmesi gerekiyor.

Beyan edilen gelirden daha önce kesilen vergiler (stopaj) , hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecek. Varsa fazladan ödenen vergi iade edilecek. Bunun için internet vergi dairesi üzerinden GEKSİS sistemini kullanmanız gerek.

KİRA GELİRİ İSTİSNASI

Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için geçerlidir. 2016 yılında 3.800 TL’nin altında mesken kira geliri olanların yıllık beyanname vermesi gerekmez.

Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar ise 3.800 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.

GÖTÜRÜ GİDER

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler.

BEYANNAME ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İNDİRİMLER

Mükellefin kendisine ya da bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilen gelirin yüzde 10’u ile sınırlı kalmak ve belgelendirilmek şartı ile gelir vergisinden indirilebilir.

Kamu kurumlarına, vergi muafiyeti tanınan vakıflara kamu yararına çalışan derneklere yapılan bağışlar beyan edilen gelirin % 5’i ile sınırlı kalmak üzere indirilebilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen sanat, kültür faaliyetlerine yönelik bağış ve yardımların tamamı bir sınırlama olmaksızın matrahtan indirilebilir.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Futbol Federasyonu ile ilgili kanunlar çerçevesinde amatör sporlara yapılan harcamanın tamamı ile profesyonel sporlara yapılan harcamanın % 50’si vergi matrahından indirilebilir.

Hayat sigortaları ile şahıs sigortalarına ödenen primler matrahtan indirilebilir.

BEYANNAME NASIL VE NE ZAMAN VERİLECEK

Ticari, zirai ve mesleki kazancı bulunanlar beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorundalar. Bu tür gelirleri olmayanlar, beyannamelerini elektronik ortamda verebilecekleri gibi kâğıt ortamında da verebilirler.

Ayrıca, geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratlardan oluşanlar, Gelir İdaresi’nin bir hizmeti olan Hazır Beyan Sistemi’ni kullanarak beyannamelerini verebilirler. Hazır beyan sistemine www.gib.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün.

Gelir vergisi beyannamesi kişinin ikametgâhının bulunduğu yerin vergi dairesine 27 Mart akşamına kadar verilebilir. Hesaplanacak vergi ise mart ve temmuz ayında iki taksit şeklinde ödenecek. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.