Takip Et

POŞET

Yıllardır torba yasalarla yönetilen ekonomimizin yeni yıl ile beraber gündemi poşet.

Çevre kanununda yapılan değişiklik ile taşıma amaçlı kullanılan plastik alışveriş poşetlerin ücretlendirilmesi hükme bağlandı.

Çevrenin korunması, kaynak verimliğinin sağlanması ve plastik poşet kullanımının azaltılması için plastik poşetlerin ücretlendirmesine ilişkin usul ve esaslar ” belirlenerek 25.12.2018 tarihinde yayınlandı.

ÜCRETLENDİRMEYE TABİ OLMAYAN POŞETLER

Kullanım alanları ve malzeme özellikleri bakımından;

Ekmek , sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal,gıda gibi açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak için kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 50x35 cm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler,

Plastik içeren malzemelerden, dokumalı veya dokumasız metotlarla üretilen, tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler,

Canlı sucul hayvan satışında kullanılan sapsız poşetler,

Yumrulu ve/veya benzer tohumlu bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler,

Sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde kullanıcıya veya tüketiciye verilen poşetler, (kuru temizleme, lostra ve benzeri),

Kargo poşetleri,

Gümrüksüz mağazadan alınan ürünler için ilgili mevzuatı gereği kullanılması zorunlu olan özel poşetler, kapsam dışında tutuldu ve ücretlendirmeye tabi olmayacak.

POŞET KULLANIMI USUL VE ESASLARI

Plastik poşetlerin ücretli olarak satışı, faaliyet türü ne olursa olsun uzaktan satışlar da dahil olmak üzere, istisnasız tüm satış noktalarında (tekstil, oyuncak, elektronik, gıda ve benzeri) 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.

Plastik poşetler, mesafeli satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz temin edilemecek, ücretsiz temine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilemeyecek.

Satış noktaları, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan plastik poşetlerin açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak dışında kullanıcıya veya tüketiciye ücretli veya ücretsiz olarak sağlayamayacak.

Üreticiler, ambalaj atıklarının kontrolü yönetmenliği kapsamında kalan yükümlülükleri saklı kalmak koşulu ile üreticiler; üretmiş/ithal etmiş oldukları satışa tabi tüm plastik poşetlere ilişkin olarak, Bilgi sistemine kayıt olmak ve gerekli bilgileri sisteme girmekle yükümlü olacak.

SATIŞ NOKTALARININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

01/01/2019 tarihinden itibaren plastik poşetleri ücretsiz vermemekle ve tahsil eden ücretleri satış belgelerinde adet bazlı göstermekle,

Çevrenin korunması maksadıyla plastik poşetlerin satışına ilişkin tüketiciyi bilinçlendirme amaçlı yazılı, basılı görsel materyal kullanmakla,

Bilgi sistemine kayıt olmak ve gerekli beyanları bilgi ve belgeleri ile birlikte bu sisteme yüklemekle,

Plastik poşet satışı miktarı beyanına istinaden hesaplanacak geri kazanım katılım payı tutarını bakanlık merkez saymanlık müdürlüğü hesabına aktarmakla, (adet başı 15 kuruş)

Plastik poşetler yerine çok kullanımlık taşıma ekipmanını alternatif olarak tüketiciye sunmakla, yükümlüdürler.

BİLGİ SİSTEMİ VE BEYANLAR

Üreticiler/ ithalatçılar tarafından yapılacak beyanlarda; Plastik poşet adedi, ağırlığı, kalınlık, boyut, ambalaj malzemesi cinsi, firma bazında yurt içinde veya yurt dışında kime satıldığı yer almalıdır

Satış noktaları tarafından yapılacak beyanlarında; temin edilen firma bilgisi (yurt içi ve yurtdışı), temin edilen plastik poşet adedi, ağırlığı, kalınlık, satılan plastik poşet adedi ve birim fiyatı yer almalıdır.

ÜCRETLENDİRME

01/01/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere plastik poşetlere uygulanacak asgari ücret adet başına vergiler dahil 25 kuruştur.

Plastik poşet satışının yapıldığı işlemlere ait belgelerde satış kalemi ve adedinin gösterilmesi ve poşetlerde barkod kullanılması zorunludur.

Satış noktaları, stoklarda bulunan barkodsuz plastik poşetlerin satışını 31/03/2019 tarihine kadar gerçekleştirebilir.

Satış noktaları, satılan plastik poşetlere ilişkin adet ve fiyat bilgisini satış belgelerine gösterebilmek için gerekli altyapı çalışmalarını 31/03/2019 tarihine kadar tamamlamak zorundalar. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.