Takip Et
  • 18 Temmuz 2017, Salı

Mali Tatil

5604 sayılı mali tatil ihdas edilmesi hakkındaki kanun uyarınca her yıl vergi daireleri ve diğer ilgili kurumlar (SGK dahil) 1 ile 20 Temmuz tarihi arasında mali tatil uygulamasına girmekteler.

 

Mali tatilde bildirim süreleri 1-20 Temmuz arası çalışmamakta ve 20 Temmuzdan sonra ise süreler kendiliğinden 7 gün daha uzamaktaydı.

 

Mali tatil uygulaması, 27.01.2016 tarihli ve 29606 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6661 sayılı kanunun 18.maddesiyle 5604 sayılı Mali Tatil ihdas edilmesi hakkında Kanununun birinci maddesi yeniden düzenlendi.

 

Altıncı fıkrasında yer alan “7 gün” ibaresi, “5 .günün” şeklinde yeniden düzenlendi.

 

Yedinci fıkrasında yer alan “Gümrük İdareleri “ ibaresi “ÖTV, BSMV, ÖİV, Şans oyunları vergisi ile Gümrük İdareleri” şeklinde yeniden düzenlendi.

 

Sekizinci fıkrasında yer alan “Son gününden itibaren üçüncü günün” ibaresi, “ Son gününü izleyen günün” şeklinde değiştirildi.

 

Bu durumda, mali tatil sebebi ile 7 gün uzayan beyan süresi bundan böyle 5 güne çekilmiş bulunmakta ve süre kısaltımı ödemeleri de etkilemekte.

 

21 ila 25 Temmuz'da biten kanuni ve idari süreler 27 Temmuz yerine 25 Temmuz'da sona ermiş kabul edilecek.

 

Örneğin; Temmuz'un 23 ve 24'ünde verilmesi gereken muhtasar, KDV, damga vergisi gibi beyannamelerin artık 27 Temmuz yerine 25 Temmuz'a kadar verilmesi gerekecek.

 

6661 sayılı Kanun ile yukarıda yer verdiğim gibi "son gününden itibaren 3. günün" ibaresi "son gününü izleyen günün" şeklinde değiştirildi. Bu değişiklikle mali tatil uygulaması sebebiyle verilme süresi uzatılan beyannameler (Örneğin KDV, muhtasar, damga vergisi gibi) üzerinde gösterilen vergilerin ödeme süresi 30 Temmuz'dan 26 Temmuz mesai saati bitimine kadar geri çekildi.

 

Yani mali tatil uygulaması bu vergilerin ödeme sürelerinde bir uzama yaratmamış olacak.

 

Mali tatil mükelleflerden daha çok 3568 sayılı kanuna göre unvan almış meslek mensupları, SM, SMMM ve YMM’ler açısından önemli bir tatil mahiyeti arz etmekteyken artık böyle bir tatil kalmadı.

 

En kısa zamanda bu değişiklikten geri dönülmesi dileğiyle tüm meslek mensuplarının olmayan mali tatilini kutlarım. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.