Takip Et
  • 26 Temmuz 2016, Salı

VERGİ BORCU OLANLARA MÜJDE! VERGİ AFFI GELİYOR

Darbe girişiminden bir hafta önce Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ipuçlarını verdiği, gecikmiş vergi borçları ve sigorta primleri ile ilgili kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.

Yasa, 30 Haziran tarihine kadar ödenmemiş borçları kapsıyor. Örneğin, motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksidinin son ödeme tarihi 30 Temmuz olduğu için yasa kapsamında yapılandırılamayacak. Son 5 yıl içerisinde Maliye’ye ödenmemiş her türlü vergi borcu yeniden yapılandırılabilecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi, kira geliri dahil tüm gelir vergileri ve kurumlar vergisi borçları, stopaj, KDV ve ÖTV, ceza ve gecikme zamları yapılandırma kapsamında olacak.

SGK'ya işçi ve işveren sigorta primlerini yatırmayan işverenlerin, sigorta prim borçları da af kapsamına olacak. Vadesinde ödenmemiş primler üzerindeki faizler silinecek. Onun yerine anapara borç yurt içi üretici fiyatı (ÜFE) oranında artırılarak tahsil edilecek.Başta trafik cezaları olmak üzere, nüfus, askerlik para cezası, öğrenci kredileri yapılandırma kapsamında taksitle ödenebilecek. Gelir testine girmeyen vatandaşların borçları da yeniden yapılandırılacak. Af kapsamına belediyelere olan su borçlarının da dahil edilmesi bekleniyor.

Gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV mükelleflerine daha önce Maliye'ye olması gerekenin çok altında verdikleri beyannamelerini yükseltme fırsatı verilecek. Matrahlarını yükselten mükellefler Maliye'nin önümüzdeki dönemde yapacağı denetimlerden kurtulacak, artırılan kısım için vergi incelemesi yapılmayacak. Aynı şekilde işletmelerin kayıtları ile stoklarında bulunan farklar için de stok affı getirilecek.

Af kanunuyla sıfırdan beyanname verme hakkı tanınacak. Verilen beyannamelere ceza ve faiz uygulanmayacak, enflasyon artışı kadar ilave para istenecek.

Veraset ve Harçlar kanunlarında yapılan düzenlemeyle tapuda bedeli düşük gösterilen gayrimenkuller için bir çeşit beyanname affı getirilecek. Tapuda değeri düşük gösterilen konutların değer artışı sağlanarak konut kredisine uygun hale gelmesi sağlanacak.

Yapılandırmayla verginin peşin ödenmesi halinde kişilerin şimdiye kadar işlemiş ceza ve faizlerinin yaklaşık yüzde 72’sini silecek. Taksitle ödemede de yüzde 43’lük avantaj sağlanacak.

Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksite kadar ödeyebilecek. Borç 2'şer aylık taksitler halinde tahsil edilecek. Böylelikle vatandaşlar borçlarını 36 ay içinde ödeyecek. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.