Takip Et
  • 28 Kasım 2017, Salı

Borçlanmayı ucuza getirin

Emekliliği öne çekmenin en kolay yolu askerlik ve doğum borçlanması yapmak.

 

Bu borçlanmayı yapanlar hem SGK primini tamamlıyor hem de yaşta avantaj sağlıyor.

 

En düşük borçlanma tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında. Bu yıl borçlanma yapanlar için günlük 18 lira 96 kuruş, aylık 568.8 lira.

 

Bu yıl doğum borçlanmasında 1 çocuk için iki yıllık borçlanma tutarı 13 bin 651 lira.

 

Askerlik için 540 günlük borçlanma tutarı 10 bin 238 lira.

 

Yılbaşından sonra asgari ücrette artış meydana gelecek ve erken emeklilik için doğum ve askerlik borçlanmalarında taban tutarlar yılbaşından sonra artacak.

 

Asgari ücret brüt 1919 lira 70 kuruş olursa, aylık en düşük borçlanma tutarı 614 lira 30 kuruşa, 2 yıllık doğum borçlanması 14 bin 743 liraya, 18 aylık askerlik borçlanması da 11 bin 57 liraya yükselecek.

 

Yılbaşından sonra SGK’ya borçlanma yapanlar 1000 liraya yakın bir fark ödeyecek.

 

 

ÜCRET GARANTİ FONU

 

Ücret Garanti Fonu, işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin işveren payının yıllık toplamının yüzde biri ve bu tutarın kazançları ile oluşturulmuş bir fon.

 

İşçinin, yalnızca iş ilişkisinden kaynaklanan ve işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki ödenmeyen en fazla üç aylık ücrete ilişkin alacaklarını kapsıyor.

 

İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü tarihten önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekiyor.

Fondan faydalanmak isteyen işçilerin İş-Kur Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

 

İşçinin başvuru sırasında;

 

İflas durumu söz konusu ise mahkemece verilmiş olan iflas kararı veya karar tarihi itibariyle tirajı ellibinden fazla olan ve yurt çapında dağıtımı yapılan bir gazetede yapılmış olan ilan ile birlikte iflas idaresi tarafından doldurulmuş olan işçi alacak belgesini,

 

İflas ertelemesi halinde mahkemece verilen iflas erteleme kararı veya iflasın ertelenmesinin ilan edildiği ve yurt çapında dağıtımı yapılan en az ellibin tirajlı bir gazetede yapılmış olan ilan ile birlikte kayyım tarafından onaylanan işçi alacak belgesini,

 

Aciz vesikası söz konusu ise icra dairesinden alınmış aciz vesikası veya hacze kabil mal bulunmadığına dair haciz tutanağı ile işveren tarafından düzenlenecek olan işçi alacak belgesini,

 

Konkordato ilan edilmiş olması halinde de, mahkemece verilmiş olan konkordato mühlet kararı veya mühlet kararının yayımlandığı yurt çapında dağıtımı yapılan ellibin ve üzerinde tirajı bulunan gazete ilanı ile birlikte konkordato komiseri veya konkordato tasfiye memuru tarafından doldurulmuş olan işçi alacak belgesini ibraz etmesi gerekiyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.