Takip Et

Esnafa işsizlik parası

Esnafa işsizlik maaşının ayrıntıları belli olmaya başladı. İflas, doğal afetler ya da ekonomik kriz gibi nedenlerle dükkanının işletmesini kapatmak zorunda kalan esnafa maaş ödenmesi için İşşizlik Fonu kuruluyor.

Düzenleme tamamlandığında, bakkal, berber ya da bir başka meslek grubundaki esnaf, dükkanını elinde olmayan bir sebeple kapatırsa belirli bir süre belirlenen miktarda fondan maaş alabilecek. Ne kadar süreyle ve hangi miktarda ödeme yapılacağı ise henüz belli değil.

Fona devlet destek sağlayacak. Mevcut düzenlemelerde işçilere işsiz kaldıklarında 10 aya kadar işsizlik maaşı veriliyor. İşsizlik ödeneği, çalışırken ödenen maaşın yüzde 40’ı oluyor. Ancak bu maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80 ini geçemiyor.

2017 İŞSİZLİK MAAŞINA ZAM

Asgari ücretteki artışla birlikte işsizlik maaşı zamlandı. Buna göre; en yüksek işsizlik maaşı 1318 liradan 1421 liraya, en düşük 659 liradan 710 liraya çıktı. Asgari ücretli bir çalışan işsiz kalması halinde 710 lira işsizlik maaşı alacak.

KRONİK HASTALARA SOSYAL YARDIM

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca başlatılacak yeni sosyal yardım programı ile kanser ve verem gibi uzun süreli tedavi gerektiren ve kronik hastalıklar ile mücadele eden ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek sağlanacak.

Tedavi süreçlerinde maddi olarak yıpranan yoksul durumdaki vatandaşlar için başlatılacak yardım programının 81 ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yürütülmesi planlanıyor. İhtiyaç sahiplerine yapılacak yardımın miktarı, kaç kişinin yararlanacağı gibi detaylar ise daha sonra belirlenecek.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.