Takip Et

2018 YILI İÇİN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Geçtiğimiz ay yanında çalıştırdığı işçiler için SGK primini ödeyen işverenler 99,90 lira daha fazla ödeme yaptılar.

 

2016 ve 2017 yılı için ocak-Aralık ayları boyunca 12 ay süreyle verilen asgari ücret desteği bu sene Ocak-Eylül ayları boyunca 9 ay süreyle verilecek.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2018 yılında Ocak-Eylül dönemlerinde uygulanacak asgari ücret desteği ile ilgili usul ve esasları henüz açıklamadı.

 

Fakat, 2016 ve 2017 yıllarında verilen asgari ücret desteğine esas kanun metni ile 2018 yılı için verilecek asgari ücret desteğinin yasa metni Bakanlar Kurulunca belirlenecek parametreler hariç bire bir aynı olması bekleniyor.

 

Bu nedenle Asgari ücret desteğinde geçtiğimiz yıllarda destek alan işverenler bu sene de almaya devam edecekler.

 

Henüz asgari ücret desteğine esas parametreler Bakanlar Kurulunca belirlenmediğinden, 2018 yılı Şubat, Mart ayına ait sigorta primlerini öderken herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacağından, asgari ücret desteği yokmuş gibi primlerin ödenmesi gerekiyor.

 

Ancak, asgari ücret desteği 2018 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olduğundan, Bakanlar Kurulunca gerekli parametreler açıklandığında, birikmiş asgari ücret desteği daha sonraki ayların sigorta primlerinden toplu olarak mahsup edilecek.

 

VERGİ CEZALARI DÜŞECEK

Vergi Konseyi Başkanı Fatih Dural, Vergi Usul Yasası’nda değişiklik için vergi cezalarında indirimi gündemlerine aldıklarını söyledi.

 

Mükellefe her vergi için ayrı ayrı ceza kesildiğini ve bu yüzden 12 kat ceza ödendiğini söyleyerek bunu tek cezaya indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

 

Vergi cezalarının düşürülmesi, ödenebilir bir hale getirilmesi, bir suçtan dolayı defalarca ceza kesilmemesi planlanıyor.

Ayrıca denetim raporları yazılırken ispat yükümlülüğünde değişikliğe gidilecek.

 

Dural, vergi sistemindeki cezaların katlanılabilir ve ödenebilir olmadığını bu nedenle de yüzde 80-90’lara varan uzlaşmalar yapıldığını, af yasaları çıkarıldığını söyledi.

 

Cezaların caydırıcı ama makul olması bekleniyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.