Takip Et
  • 11 Temmuz 2017, Salı

KOSGEB kredisi çekemeyenler için yeni fırsat

KOSGEB’in sıfır faizli kredisini almaya hak kazanan firma sayısı 460 bin olurken, kredi kullanabilen firma sayısı 267 binde kaldı. Bunun üzerine harekete geçen TESK, bankalarla bir araya geldi ve kredi kullanım koşullarının esnetilmesi için çalışma başlattı.

 

Başvuruları 10 Şubat’ta başlayan destek için 771 bin esnaftan talep geldi. Yapılan inceleme sonucunda 460 binin üzerinde firma desteklerden yararlanmaya hak kazanırken, bunlardan 267 bin tanesine kredi kullandırıldı.

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, KOSGEB’in sıfır faizli kredilerine erişimde sıkıntı yaşandığını, KOSGEB’in onayladığı kredilerin neredeyse yarısının Bankalardan çekilemediğini vurgulayarak, bu konuda çözüm için adım attıklarını ve Bankalar Birliği ile görüştüklerini açıkladı.

 

Bankaların, “hak ettiği halde kredi kullanamayan esnaflarla” ilgili kendilerinden bilgi talep ettiğini belirten Bendevi Palandöken, bu şekilde kendilerine ulaşan bilgileri verdiklerini, esnafların da bankalar ile yeniden görüşmeye geçtiklerini belirtti.

 

KOSGEB’in sıfır faizli kredisinden yararlanarak 50 bin liralık kredi kullanan bir esnaf için KOSGEB 11 bin 490 TL faizi bankaya ödeyecek.

 

Başvurusu kabul edilen 267 bin esnaf için KOSGEB yaklaşık 3 milyar lira faiz ödemesi yapacak.

 

Bankalarla yapılan anlaşma uyarınca faiz ödemeleri 2017, 2018 ve 2019 olmak üzere 3 yıla yayılacak.

 

267 bin işletmenin tamamının 50 bin liralık destekten yararlanması halinde, toplam kredi miktarı ise 13 milyar liraya ulaşacak.

 

 

MENDERES KAN AĞLIYOR

 

 

Denizli Çivril ovası içinde Büyük Menderes nehri suyu oldukça temiz iken, en şiddetli kirlilik Yenipazar, Kuyucak, Bozdoğan ve Çine’de yaşanıyor.

 

Ergene ve Gediz’in ardından Türkiye’nin üçüncü kirli akarsuyu olan Menderes’i bu derecede kirleten sanayi atıkları ve arıtma tesislerini bir türlü faaliyete koyamayan belediyelerin atıkları iken bunlara jeotermal atıklar da eklendi.

 

Aydın’ın en büyük sorunu haline gelen jeotermaller ile Menderes’in kirliliği eklendiğinde bu kirlilik Aydın halkına kanser olarak geri dönüyor.

 

2014 yılında ülke genelinde 747 kişi kamu hastanelerine kanser tanısı ile yatarken bu oran Aydın ilinde yüzde 34 daha fazla bir oranla 556 kişi. Yine Aydın devlet hastanesine başvuran kanser hastası sayısı da 2013 ile 2015 arasında yüzde 40’lık bir artış göstermiş.

 

Menderes nehri tarımsal sulamada kullanılan bir nehir. Nehirdeki kirlilik toprağa, topraktan bitkilere ve son olarak Aydın halkına geçiyor.

 

Eskiden büyüklerimizden dinlerdik Menderes’te nasıl yüzdüklerini. Hatta gururla anlatırlardı suyunu dahi içtiklerini.

 

Şimdi insan izlerken üzülüyor. Menderes kan ağlıyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.