AyFm 100.5
  • 13 Aralık 2019, Cuma 17:06

KOAH hastaları nasıl beslenmeli?

KOAH hastaları için sağlıklı bir diyet ve ideal kilonun önemine dikkat çeken Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, " Hastalığın zeminini hazırlayan koşulların beslenme bozukluklarıyla iç içe geçişi, bu hastalıklar konusunda beslenmeyi ayrıcalıklı kılmaktadır. Beslenme bozukluklarının saptanmasında; vücut ağırlığı, vücut bileşimi, bireylerin aldığı günlük enerji tüketimi önemli yer tutmaktadır."dedi.

tvDEN'de gazeteci Ayşe Yılmaz'la Günaydın Ege'de Sağlık Vakti'nde konuşan Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanı Yeşim Üngör Aktar, KOAH hastalarının beslenmede nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Akar, konuşmasında şu bilgileri verdi; "

Bel çevresinin kalın olmasına bağlı gelişen obezite ile birlikte, total vücut yağı ,yağsız vücut kütlesi, akciğer fonksiyonlarıyla yakından ilişkili olup özellikle akciğer fonksiyonlarını kısıtlayan önemli bir etkendir. Vücut ağırlığı ve solunum kas kütlesi arasında güçlü bir bağlantı olduğu bilinmektedir. Bu ağırlık, yağsız vücut kütlesi, ve yağ kütlesi olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Yağsız vücut kütlesi ,vücuttaki metabolik olarak aktif çalışan ,fakat inaktif metabolik enerji depolayan ve organların çoğunu oluşturan iskelet kaslarını kapsamaktadır.

KOAH HASTALIĞINDA KAS KAYBINA DİKKAT!

Beden kitle indeksindeki azalma, akciğer fonksiyonlarında azalmayla ilişkilendirilmiş, düşük BKİ’si olan erkeklerde , KOAH gelişiminin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. BKİ ve yağsız vücut kütlesi, KOAH hastalarında mortalite (ölüm oranı) belirteci olarak kabul edilmekte ve düşük BKİ ve yağsız vücut kütlesi mortalite riskini artırmaktadır.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, kas kaybına ve dolayısıyla ilerleyici solunum bozukluklarının gelişmesine neden olmaktadır.

KOAH HASTALARI NASIL BESLENMELİDİR?

KOAH'da, günlük yaşamın ve beslenme düzeninin, nefes darlığının derecesini arttırmayacak ölçüde dengelenmesi çok önemlidir. Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır.

Hastanın günlük dinlenme enerji gereksinimi artacağından alması gereken kalori yüksek olmalıdır. Diyet bileşiminin %40 -45 İ karbonhidrattan, %15-20 si proteinden , yaklaşık %35-40 ı yağlardan gelmelidir.

Nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır. Diyet; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır, çünkü bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alırlar.

MİNERALDEN ZENGİN BESLENMEYE ÖRNEKLER

Örnek olarak proteinden zengin gıdalar; süt, yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya), meyve ,her türlü sebze (özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar), balık, et, kuruyemiş (özellikle fındık, ceviz, badem), zeytin, zeytin yağı vb. tüketilebilir. Çayda, kahvede çok şeker kullanılmamalı, hafif tatlılar (meyveli tatlılar, sütlü tatlılar ve kompostolar) tercih edilmeli, hamurlu tatlılar olabildiğince kullanılmamalıdır. Hastanın balgam sorunundan dolayı su tüketimi artırılmalıdır (en az 8 bardak ). Ayrıca kafein içeren içecekler ( çay ,kahve,kola vb..) balgam yoğunluğunu artıracağından tüketimi azaltılmalıdır.

SIVI ALIMININ ÖNEMİ NEDİR?

Hastada ödem gelişmişse, sodyum ve sıvı kısıtlaması yapılmalı ve diyet potasyumu arttırılmalıdır.

hastada beslenme bozukluğu ve zayıflık varsa kilo alımı desteklenmelidir. İlerlemiş akciğer hastalıklarında görülen kilo kaybına pulmoner kaşeksi denir. Pulmoner kaşeksi hastanın yaşam süresini etkilemektedir. En sık neden, gıda alımı sonrası, midenin diyaframı yukarı itmesi ve hastanın nefes darlığı sebebiyle yeterli yemek yiyememesidir. Bu nedenle KOAH hastalarında sindirim problemleri, şişkinlik hissi görülebileceğinden ve yemek sırasındaki eforla nefes darlığı artışı gelişebileceğinden, sık sık, az miktarda yemek, gaz yapacak yiyecekleri mümkünse tüketmemek ve iyi çiğneyerek besinleri tüketmek daha uygun olacaktır." (AYŞE YILMAZ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.